
Lähdemme usein mökille sillä mielin, että jotain kalaa siellä varmaankin saadaan ruokapöytään. Siihen se tulevien ruokien suunnittelu sitten jääkin. Tarkkojen suunnitelmien puuttuessa pakkaamme mukaan perunoita, salaattiaineksia ja sekalaisen valikoiman erilaisia maitotuotteita, joista saa helposti kalalle kylmiä tai kuumia kastikkeita: kermaa, smetanaa, kermaviiliä, ranskankermaa. Tässä toimintatavassa on vain se vika, että jos mökillä tuleekin joku suuri visio uudesta kalaruokakokeilusta meillä ei ole siihen tarvittavia raaka-aineita mukana.
Viime reissulle lähtiessä päätin poikkeuksellisesti miettiä hiukan etukäteen mahdollisia ruokalajeja, olihan kyseessä juhannus ja mökille tuli meidän lisäksi myös nälkäinen vieras kestittäväksi.
Kovin suurisuuntaisia suunnitelmia en kuitenkaan halunnut tehdä. Pidennetyn viikonlopun mittainen reissu kuluu aina aivan liian nopeasti: vaikka pidämme ruuanlaitosta (ja etenkin syömisestä) niin kovin montaa tuntia päivässä ei kiinnosta huhkia keittiössä tai grillikodan hämärässä. Mökillä kokkailussa on myös usein se ongelma, että ruuanlaittovastuu lankeaa yhdelle onnettomalle, joka sitten joutuu uurastamaan ruokien parissa sillä välin kun muut ilakoivat vapaina ja onnellisina.
Siispä koitin taas kerran keksiä kalaruokia, jotka olisivat paitsi hyviä myös mahdollisimman helppoja valmistaa. Mietinnöissäni päädyin kalatortilloihin. Niitä ei oltukaan ennen tehty. Ajattelin että niihin voidaan laittaa hätätapauksessa täytteeksi vaikka särkiä – niitä nyt ainakin saa ongittua. Tai jos kala jää kokonaan saamatta niin tortillat voi syödä kasvistäytteisinäkin.
Kuten etukäteen arvelimme, kuha ei oikein ollut syönnillään vielä juhannuksen aikaan, mutta saimme ahkeralla kalastuksella kuitenkin yhden isohkon roikaleen. Siitä riitti tortillojen täytteenä mukavasti syötävää jopa kolmen hengen suursyömäriporukalle.
Tortillat kuhatäytteellä
- kuha ruodottomina filepaloina
- 3 paprikaa
- (chiliä)
- 2 sipulia
- fajita-maustemix / mausta itse
Paistele muurikalla/pannulla sipuleita ja paprikoita hyvä tovi reilussa öljyssä.
Lisää paloitellut kuhafileet ja mausteet vasta kun kasvikset alkavat osoittaa kypsymisen merkkejä.
Lisäksi:
- ranskankermaa tms.
- guacamolea
- tomaattisalsa tuoreista tomaateista
- salaatinlehtiä
- kurkkua
Guacamole ja salsa kannattaa tehdä valmiiksi jo etukäteen niin ne ehtivät maustua. Toki voi myös oikoa ja käyttää valmiskastikkeita. Avokadoja harvemmin tulee otettua mökille mukaan, mutta muuten raaka-aineet ovat sellaisia, että niitä löytyy usein kaapista muutenkin. Jatkossa varaan mökille mukaan joka reissulle myös tortillalättyjä. Niitä voi käyttää toki muutenkin kuten esimerkiksi savukalatäytteisten alkupalarullien tekoon.
Hassua että näitä ei olla aiemmin syöty, oli nimittäin mökkiruokaa ihan parhaasta päästä. Valmistus ei rasittanut kohtuuttomasti isäntäväkeä saati mökkivierasta ja kaikki saivat mahansa täyteen.

Onkohan noita tortilloja gluteenittomina. Pitääpä kattoa, niin vois sitte tehä.
Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.
Heippa, mukavaa kun vierailit blogissa! Ainakin isommista kaupoista löytyy kyllä pelkästään maissijauhoista tehtyjä gluteenittomia tortillalettuja. Niitä on hiukan hankalampaa taitella ja rullailla kuin vehnätortilloita, mutta makua on enemmän.