• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Pannulla paistellut  /  8.6.2017

Voissa paistetut pannusiiat

Kirjoitti: Lauri

Kalastan siikaa nykyään hyvin harvoin. Keväällä teen yleensä yhden kalareissun Hankoon, jossa muiden kalojen ohella keskitymme myös siikaan. Mökillä saadaan verkolla noin yksi siika vuodessa – aina ei sitäkään. Muualta saadut siiat ovat aina erikoistapauksia. Siikaongella en tosissani ole käynyt useampaan vuoteen.

Siikaa Hangon maisemissa.

Tänä keväänä sain tilaisuuden lähteä kaverini kanssa pikaiselle reissulle Sipoon edustan ulkosaaristoon tutuille kala-apajille. Mielessä siinsivät monenmoiset siianvonkaleista tehdyt kalaherkut, mutta kalaonni ei tällä(kään) kertaa ollut aivan tavoitteiden mukainen. Siikoja saimme toki juu, mutta koko oli melko häkellyttävä – kahta poikkeusta lukuun ottamatta siiat painoivat alle 200 grammaa. Koska koukun ne olivat syöneet syvälle suuhun, ei niiden vapauttaminenkaan tullut oikein kyseeseen.

Otimme kalat siis eräksi. Reilun pelin mukaisesti sovimme, että kaveri ottaa isoimmat siiat ja minä saan ne pienimmät. Minun suosikkitapani valmistaa siiasta ruokaa ovat raakakypsytys ja savustus. Nämä molemmat tavat jouti jättää pois laskuista, koska pikkusiika ei niissä kummassakaan parhaimmillaan tai ainakaan helpoimmillaan ole. Paistettu siika ei yleensä ole suosikkiani, mutta koska nämä siiat olivat lähes muikun kokoisia, ja koska rakastan paistettuja muikkuja, enkä ole niitä pitkään aikaan syönyt, halusin lievittää muikunkaipuutani paistamalla siiat muikun tapaan.

Siiat perkasin ja leikkain käteviksi pannusiioiksi, joita kaupan tiskilläkin toisinaan myydään (pienet siiat eivät tahdo taipua fileiksi), kasvatettuna tosin. Eli: siika suomustetaan ja perataan, jonka jälkeen pää ja rintaevät kaikkine luineen leikataan irti.

Pannusiikojen valmistamiseen tarvitaan siikojen lisäksi vain suolaa, ruisjauhoja (tai vehnä-) ja voita. Kalat suolataan hyvästi, pyöritetään jauhoissa ja paistetaan kohtuukuumalla pannulla runsaassa voissa niin kauan, että kaloista tulee rapeita ja kauniin ruskeita. Sitruuna-/ tai limemehun puristus kruunaa makuelämyksen.

Voi että kala oli hyvää. Lisukkeena tarjosimme vanhoja perunoita, mutta nekin maistuivat voin kanssa oikein hyvältä. Harkitsimme kastikkeen tekoa, mutta lopulta päädyimme jättämään sen tekemättä, koska se olisi turhaan vain peittänyt kalan makua.

Ruohosipulia on saanut jo muutaman viikon kasvihuoneesta, mutta uudet perunat eivät ole vielä näyttäyneet ruokapöydässä.

 

Liekö sitten syynä siian harvinaisuus ruokapöydässämme, mutta paistettu kala maistui tällä kertaa vielä monin verroin paremmalta kuin jonkin aikaa sitten tehdyt pannuahvenet. Pienet siiat varmasti päätyvät saamaan saman perin vähäeleisen kohtelun jatkossakin.Toki pyrimme vapauttamaan keskenkasvuiset kalat aina kuin mahdollista.

Lisää kalajuttuja...

  • Hunajainen rommigraaviHunajainen rommigraavi
  • Herkullinen siikacevicheHerkullinen siikaceviche
  • Grillattu siikaGrillattu siika
  • Parhaat pannuahvenetParhaat pannuahvenet
  • Silakkapihvit mozzarellatäytteelläSilakkapihvit mozzarellatäytteellä
  • Loimutettu kuhaLoimutettu kuha

Tagit

  • siika

Artikkelien selaus

Haukiwokki
Homburgin hauki

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Grillatut ahvenfileet foliossa Grillatut ahvenfileet foliossa
  • Sähkösavustin toimii sittenkin! Sähkösavustin toimii sittenkin!

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.