Hauki on siitä poikkeuksellinen kala, että sitä voi halutessaan käyttää ja maustaa lähes samoin kuin lihaa. Hauen puisevaa rakennetta joskus parjataan, mutta toisaalta kiinteälihainen hauki pitää pintansa vaikkapa kalavartaissa tai wokissa, jossa herkempi kala helposti mössööntyy. Olenpa törmännyt jopa haukischnitzelien ohjeeseen, jossa haukipaloja nuijitaan ja sen jälkeen leivitetään ihan possunleikkeen tapaan. Sitä emme ole vielä testanneet, mutta joskus sekin päivä vielä tulee. Muiden kalojen käsitteleminen nuijimalla kuulostaa paitsi järjettömältä, myös lähes pyhäinhäväistykseltä. Kala on herkkä raaka-aine ja sitä tulee lähtökohtaisesti käsitellä silkkihansikkain. Hauen kohdalla voi kuitenkin välillä ripustaa ne silkkikäsineet naulaan ja vaihtaa rempseämpään työtapaan.
Tämä alustus olkoon siis selityksenä sille, miksi kirjoitamme haukivartaista blogiin jo toista kertaa. Aiempi haukivartaiden resepti oli selkeästi kalaruokaa, mutta tällä kertaa vartaissa käristetty hauki maustettiin melkeinpä grillilihan tyyliin. Ulkoasultaan näistä haukivartaista tulikin erehdyttävästi kanavartaita muistuttava ateria. Jopa ensipuraisu toi maun ja suutuntuman perusteella mieleen grillatun kanan, mutta kyllähän se hauen maku sieltä viiveellä tuli esiin. Siinä vaiheessa maistelijoiden mielipiteet sitten jakautuivatkin kahtaalle. Joidenkin mielestä hauen maku on huono ja sitä asiaa ei mikään mahti maailmassa voi muuttaa. Mutta jos pidät hauesta, ja ruokaseurasikin pitää, kannattaa hauen kanssa kokeilla rohkeasti erilaisia maustamistyylejä ja valmistustapoja. Jos hauki sellaisenaan ei millään uppoa, niin haukipyöryköitä kannattaa kuitenkin kokeilla!
Grillimaustetut haukivartaat
- haukea 3 cm x 3 cm paloina
- suolaa
- grillausmaustetta
- savupaprikaa
- öljyä
- pippuria
- valkosipulia
Leikkaa haukifileet sopiviksi paloiksi ja laita kulhoon. Valmista marinadi erillisessä astiassa ja kaada haukien päälle. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia. Laita kalapalat varrastikkuihin ja grillaa. Seuraa grillatessa ettei kala kuivu liikaa. Astiaan jääneen marinadin voi sivellä grillatessa vartaiden pintaan esim. pullasudilla.
Haukea voisi hyvin grillata myös kyljyksinä tai medaljonkeina. Ehkä ensi kerralla! Mökille pääsemme nykyään vain kerran vuodessa, joten on hyvin vaikeaa valita juuri ne THE kalaruoat, joita muutaman päivän aikana ehdimme valmistaa. Listalta jää aina pois monia kokeilemisen arvoisia ruokia. Onneksi kukaan ei kiellä valmistamasta kalaruokaa kotonakaan – sitä vaan tulee harrastettua huomattavasti harvemmin, koska itse pyydettyä raaka-ainetta ei ole saatavilla.
Haukea meille kantautuu kuitenkin kohtalaisen usein. Hauki on kalastajille usein ei-toivottu sivusaalis, jota kalastajat eivät useinkaan mainostele, vaikka haukea olisikin saatavilla. Usein esim. Reko-myynneissä käy kalastajia, joiden varsinaisessa tuotevalikoimassa haukea ei mainita. Kannattaa kuitenkin kysäistä, josko haukea saisi tilattua. Haukeahan ei voi kieltää uimasta verkkoihin. Jos pyyntipäivän aamuna hauki löytyy pyydyksestä, kalastaja luultavasti tuo senkin mielellään myyntipaikalle, jos sille on ostaja valmiina.
jatkakaa samaan malliin