Ja kesän ekat uudet perunat. Eli suoranainen juhla-ateria keskellä kesäistä viikkoa.
Tämä alkukesä on jaksanut ihastuttaa ja ihmetyttää. Ekaa kevättä maalla asuvana (sitten lapsuuteni), on ollut mieletöntä seurata henkiin heräävää puutarhaa. Ja millainen puutarha se onkaan: rehevä viidakko täynnä kasveja, joita en vielä edes tunne. Yritäpä siinä sitten kitkeä, kun saa pelätä repivänsä jonkin arvokkaan perinnekasvin juurineen ylös. Siispä olen päättänyt, että antaa rehottaa. Ensi vuonna tunnen ehkä jo kasvit paremmin. Villipuutarha sitä paitsi sopii meille, millintarkkaan leikattu nurmikko näyttäisi näillä tiluksilla yhtä sointuvalta kuin krokotiili kauneushoitolassa.
Talon remontti on täydessä vauhdissa ja hienojen poutasäiden siivittämänä kattokin lähti jo tiehensä. Kaiken melskeen keskellä ei ruoanlaittoon tule panostettua, mikä on harmillista, kun puutarha antaisi jo monenlaista syötävää. Niitä kuuluisia villivihanneksia nimittäin, kovasti trendikkäitä ja sitäpaitsi terveellisiä, kuulemma.
Grillailua on harrastettu lähinnä viikonloppuisin, mutta tällä viikolla grilli lämpesi myös aherruksentäyteisen keskiviikon päätteeksi – tuoreiden silakoiden ja ensimmäisten uusien perunoiden kunniaksi.
Perunat olivat naapurimaan tuotantoa, mutta silakat oli lähes omin voimin ongittu edellispäivänä ja säilytetty sittemmin jäissä, ja sen kyllä todella huomasi mausta. Niin hyvää! Kaveriksi tein salaattia, johon kaupan antimien lisäksi tuli vuohenputkea. Kirpeä vuohenputki sopii aivan erityisen hyvin yhteen grilliruoan kanssa.
Itse grillauksessa on meillä vielä opittavaa. Kertaalleen silakat suorastaan roihahtivat liekkeihin, kun grilli hiukan riehaantui. Osa silakoista päätyi näin ollen valitettavasti ei-syötävien laariin, mikä oli tosi sääli. Loppujen kanssa grillimestari otti varovaisemmin. Niiden paistopinta jäi hiukan vajaaksi mutta maku oli kertakaikkisen herkullinen.
Grillatut silakat
Yksinkertainen ohje:
- Hanki mahdollisimman tuoreita silakoita.
- Suolaa peratut silakat.
- Grillaa varovasti.
- Älä polta kaloja tai itseäsi.
Mekin käytiin kalastamassa silakoita ja yritetiin niitä myöskin grillailla, mutta ei ihan näin hyvällä menestyksellä! 😀 Meiän silakat kärähti niin pahasti, että kovin montaa syömäkelpoista niistä ei jäänyt. Onneksi savupöntössä oli meininki parempi! 🙂
Voi ei! 😀 No ihan lohdullista kuulla ettei muillakaan mene aina grillauspuuhat täydellisen nappiin. Meillä oli tuolloin onneksi sen verran iso satsi silakoita, että osattiin sitten grillata loput varovaisemmin liekitettyämme ensimmäisen erän syömäkelvottomaksi. Muuten olisi jäänyt tämäkin juttu julkaisematta, kuten niin moni muukin epäonnistunut kokeilu, joihin usein liittyy kasa kärventynyttä kalaa ja grillin ääressä kiroileva kokki.
Kiva kun jätit kommentin! Se oli jostain syystä jäänyt huomaamatta.