• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä  /  19.6.2019

Fileinä paistettu kampela

Kirjoitti: Maarit

Ja pieni kylmäsavuhaukimaistiainen alkupalaksi.

Kesä on äkkiä ja yllättäen hujahtanut jo juhannukseen. Kiireiset tai kiireisiltä tuntuneet kevätkuukaudet meillä syötiin kalapuikkoja ja kirjolohipyöryköitä ja kaikkea muuta helppoa ja nopeaa. Vaikka tykätään kovasti ruoanlaitosta ja syömisestä, väsymystila on välillä remontin ja töiden keskellä sitä luokkaa, että tehtävälistalta joutuu karsimaan myös niitä kivoja kotiaskareita, jotta ehtii ja jaksaa ainakin ne pakolliset. Kevät tuo aina valon lisääntyessä lisätunteja vuorokauteen, mutta se on kaksiteräinen miekka: pihahommiin on helppo unohtua puuhastelemaan aamuyön puolelle asti, mutta silloin yöunet kyllä jäävät liian vähiin kaikesta valosta huolimatta. Onneksi nyt on enää muutama viikko kauan odotettuun lomaan – toivottavasti lomalla ehditään päivitellä tänne blogiin taas uusia kalaruokia kuluneiden kuukausienkin edestä.

Viime viikolla vaihteeksi pääsimme pitkästä aikaa kampelan makuun. Meillä oli muutama viikko sitten pyydettyjä kampeloita pakastimessa odottamassa hetkeä sopivaa, ja perjantaina se hetki sitten koitti. Päätimme paistaa kampelat ihan vain fileinä, koska sitä ei juurikaan tule tehtyä. Yleensä kampelat savustetaan, koska savukalana kampela on vertaansa vailla.

Laurin ohje kampelan fileointiin: Kampela fileoidaan kuten muutkin kalat, mutta fileitä tulee kahden sijaan neljä. 

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? No ehkä sitä, ettei kannata miettiä liikaa, että kampela olisi hankala fileoida – antaa mennä vaan itselle luontevimmalla tyylillä.

Kampelafileet suolattiin, leivitettiin vain kevyesti vehnäjauhoissa ja paistettiin voin ja öljyn sekoituksessa. Ilman paksua panerointia kalan maku pääsi paremmin esiin. Aika vekkulin makuinen kala tuo kampela: ei maistu samalta kuin mikään muu kotimainen kala. Pakastaminen ei ollut kalan makua taaskaan varsinaisesti parantanut, vaikka pakastusaika ei ollutkaan pitkä. Pakastamisesta huolimatta fileet kipristelivät pannulla kuin olisivat olleet tuoreesta kalasta tehtyjä.

Vaikka tämä ateria oli oikein kelpoinen, savustettu kampela on niin taivaallinen herkku, että uskoakseni kampeloiden kohdalla savustus on jatkossakin ensisijainen valmistusmetodi – silloin harvakseltaan, kun meillä kampelaa syödään.

Kylmäsavuhauki

Aterian aloitimme juhlavasti kylmäsavuhaukileipäsillä. Sekä hauki että saaristolaislimppu olivat paikallisia tuotteita, joita ostimme Rekosta. On hiukan surullista, että Rekossa mukana olevien kalastajien pääasiallinen myyntiartikkeli tuntuu olevan luonnonkalan sijaan kasvatettu kirjolohi. Kun huomasin tarjolla olevan myös haukea, iskin kiinni kuin sika limppuun. Kylmäsavuhaukifileen hinta (20 €/kg) oli mielestäni suorastaan edullinen, etenkin kun tuote paljastui oikein onnistuneeksi. Täytyy myöntää, etten todennäköisesti olisi edes arvannut kalan olevan haukea, jos en olisi asiaa tiennyt. Odotin rakenteen olevan jotenkin… haukimaisempi. Kyse oli noin puolen kilon fileestä. Suosittelen juhannuspöytään!

Kylmäsavuhaukea saaristolaisleivän päällä
Kylmäsavuhauki ja saaristolaislimppu

Lisää kalajuttuja...

  • Voissa paistetut silakatVoissa paistetut silakat
  • Haukivartaat IIHaukivartaat II
  • Haukea tomaattikastikkeessaHaukea tomaattikastikkeessa
  • Ahvenfileet á la RennaiseAhvenfileet á la Rennaise
  • Graavilohi x3Graavilohi x3
  • SavukalamakupalaSavukalamakupala

Artikkelien selaus

Sekakalapihvit
Grillatut ahvenfileet foliossa

2 kommenttia

  • MaZ
    14.6.2021

    Tosi hyvää blogia oot näköjään tehnyt ja kiitos siitä! Ihmettelen vaan, kun sanot kampelaa rasvaiseksi. Eikös se nyt ole hyvinkin vähärasvainen kala?

    Vastaa
    • Maarit
      3.8.2021

      No ihan aiheellinen ihmettely – kiitos kun kommentoit! Tässä oli käynyt kirjoittajalla tai oikolukijalla aivopieru. Tarkoitus oli varmaankin tuoda esiin tuota pyyntiajankohdan vaikutusta kampelan rasvaisuuteen. Nämä kevätkesällä pyydetyt kampelat kun olivat hyvinkin kuivakoita verrattuna syksyisiin kampeloihin, joissa rasvaa on enemmän.

      Yleisellä tasolla kampela on tosiaan sangen vähärasvaista vuodenajasta riippumatta. Finelin taulukoista piti ihan käydä tarkistamassa, ja siellä kampelan rasvaprosentiksi oli merkitty 1,8%. Isompi kuin hauella tai ahvenella, mutta hyvin pieni verrattuna silakkaan tai loheen.

      Mukavaa kesän jatkoa ja huomautathan jatkossakin, jos täällä kirjoitellaan mitä sattuu! 🙂

      Vastaa

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat
  • Homburgin hauki
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Fileinä paistettu kampela
  • Suikaleina paistettu lahna
  • Maailman helpoin kookoskala

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Homburgin hauki Homburgin hauki

Viimeisimmät kommentit

  • Ralf: Savukalatahna silakoista
  • Maarit: Sekakalapihvit
  • Arja: Sekakalapihvit
  • Maarit: Fileinä paistettu kampela
  • Maarit: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.