• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me
Kalaruokaa ja reseptejä  /  19.6.2019

Fileinä paistettu kampela

Kirjoitti: Maarit

Ja pieni kylmäsavuhaukimaistiainen alkupalaksi.

Kesä on äkkiä ja yllättäen hujahtanut jo juhannukseen. Kiireiset tai kiireisiltä tuntuneet kevätkuukaudet meillä syötiin kalapuikkoja ja kirjolohipyöryköitä ja kaikkea muuta helppoa ja nopeaa. Vaikka tykätään kovasti ruoanlaitosta ja syömisestä, väsymystila on välillä remontin ja töiden keskellä sitä luokkaa, että tehtävälistalta joutuu karsimaan myös niitä kivoja kotiaskareita, jotta ehtii ja jaksaa ainakin ne pakolliset. Kevät tuo aina valon lisääntyessä lisätunteja vuorokauteen, mutta se on kaksiteräinen miekka: pihahommiin on helppo unohtua puuhastelemaan aamuyön puolelle asti, mutta silloin yöunet kyllä jäävät liian vähiin kaikesta valosta huolimatta. Onneksi nyt on enää muutama viikko kauan odotettuun lomaan – toivottavasti lomalla ehditään päivitellä tänne blogiin taas uusia kalaruokia kuluneiden kuukausienkin edestä.

Viime viikolla vaihteeksi pääsimme pitkästä aikaa kampelan makuun. Meillä oli muutama viikko sitten pyydettyjä kampeloita pakastimessa odottamassa hetkeä sopivaa, ja perjantaina se hetki sitten koitti. Päätimme paistaa kampelat ihan vain fileinä, koska sitä ei juurikaan tule tehtyä. Yleensä kampelat savustetaan, koska savukalana kampela on vertaansa vailla.

Laurin ohje kampelan fileointiin: Kampela fileoidaan kuten muutkin kalat, mutta fileitä tulee kahden sijaan neljä. 

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? No ehkä sitä, ettei kannata miettiä liikaa, että kampela olisi hankala fileoida – antaa mennä vaan itselle luontevimmalla tyylillä.

Kampelafileet suolattiin, leivitettiin vain kevyesti vehnäjauhoissa ja paistettiin voin ja öljyn sekoituksessa. Ilman paksua panerointia kalan maku pääsi paremmin esiin. Aika vekkulin makuinen kala tuo kampela: ei maistu samalta kuin mikään muu kotimainen kala. Pakastaminen ei ollut kalan makua taaskaan varsinaisesti parantanut, vaikka pakastusaika ei ollutkaan pitkä. Rasvaisena kalana kampela ottaa äkkiä itseensä säilyttelystä, vaikka näin kutuaikaan pyydettynä rasvapitoisuus ei niin suuri olekaan. Pakastamisesta huolimatta fileet kipristelivät pannulla kuin olisivat olleet tuoreesta kalasta tehtyjä.

Vaikka tämä ateria oli oikein kelpoinen, savustettu kampela on niin taivaallinen herkku, että uskoakseni kampeloiden kohdalla savustus on jatkossakin ensisijainen valmistusmetodi – silloin harvakseltaan, kun meillä kampelaa syödään.

Kylmäsavuhauki

Aterian aloitimme juhlavasti kylmäsavuhaukileipäsillä. Sekä hauki että saaristolaislimppu olivat paikallisia tuotteita, joita ostimme Rekosta. On hiukan surullista, että Rekossa mukana olevien kalastajien pääasiallinen myyntiartikkeli tuntuu olevan luonnonkalan sijaan kasvatettu kirjolohi. Kun huomasin tarjolla olevan myös haukea, iskin kiinni kuin sika limppuun. Kylmäsavuhaukifileen hinta (20 €/kg) oli mielestäni suorastaan edullinen, etenkin kun tuote paljastui oikein onnistuneeksi. Täytyy myöntää, etten todennäköisesti olisi edes arvannut kalan olevan haukea, jos en olisi asiaa tiennyt. Odotin rakenteen olevan jotenkin… haukimaisempi. Kyse oli noin puolen kilon fileestä. Suosittelen juhannuspöytään!

Kylmäsavuhaukea saaristolaisleivän päällä
Kylmäsavuhauki ja saaristolaislimppu

Lisää kalajuttuja...

  • Voissa paistetut silakatVoissa paistetut silakat
  • Haukea tomaattikastikkeessaHaukea tomaattikastikkeessa
  • Ahvenfileet á la RennaiseAhvenfileet á la Rennaise
  • Graavilohi x3Graavilohi x3
  • SavukalamakupalaSavukalamakupala
  • Sähkönmakuiset muikutSähkönmakuiset muikut

Artikkelien selaus

Sekakalapihvit
Grillatut ahvenfileet foliossa

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela
  • Perinteinen mademuhennos
  • Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Suikaleina paistettu lahna

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (103)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (22)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela Fileinä paistettu kampela

Viimeisimmät kommentit

  • Maarit: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)
  • Kimmo Korhonen: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Haukea tomaattikastikkeessa
  • Maarit: Voissa paistetut silakat

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.