Mökkikausi alkoi. Ahti antoi kuhan – me kiitimme kauniisti ja söimme grillattuna. Kalan grillaaminen on joskus helpommin sanottu kuin tehty: siitä todisteena esimerkiksi meidän epäonninen yritys parin kesän takaa. Tällä kertaa tähdet olivat paremmin kohdillaan ja olimme myös oppineet läksymme, joten saimme kuin saimmekin kuhan käristettyä oikein maukkaaseen kuntoon.
Useista netistä löytyvistä ohjeista poiketen me tykkäämme jättää nuotiolla/-ssa kypsennettävään kalaan suomut päälle. Ensinnäkin siksi, että suomut suojaavat kalaa liialta kuivumiselta, vaikka paistoaika venähtäisi. Toiseksi – noh, onhan se helpompaa, jos kalaa ei tarvitse suomustaa.
Niinpä siis kalalle pikainen huuhtelu perkauksen jälkeen, muutama viilto kylkiin, hyvä suolaus kauttaaltaan ja hiukan sitruunaa puristettuna sopivissa määrin. Näissä mausteissa kala saa muhia muutaman tunnin. Sen jälkeen kalan vatsa täytetään sitruunalla ja tillillä ja sitten ei muuta kuin koko mötkö hyvälle hiillokselle paistumaan. Ehdoton kampe tässä paistopuuhassa on riittävän iso halsteri, jonka saa tukevasti kiinni, niin että kalaa saa jouhevasti käänneltyä ilman pelkoa kalan suistumisesta hiillokseen tai hietikkoon.
Paistettu kala oli pitkästä (+1h) paistoajasta huolimatta todella mehevä. Tuore kala ei kaipaa suolaa ja sitruunaa kummempia mausteita. Se vaan maistuu sellaisenaan törkeän hyvältä. Perunan kanssa tarjoiltaessa joku kastike on kuitenkin paikallaan. Suosittelemme ihan perinteistä kesäisen kevyttä voisulaa tasoittamaan kalanrasvan mahdollisesti aiheuttamia terveyshyötyjä.
Kokonaisena grillattu kuha
- tuore kuha
- suolaa
- 1 sitruuna
- puntti tilliä
Ei muuta. Kesä on täällä. Nyt nautitaan!
