Kevään kunniaksi Kalablogi haluaa jakaa iloa ympärilleen: on tullut aika Kalablogin historian ensimmäisen arvonnan. Yksi onnekas voittaja saa kesää varten Kesämökin kalaherkut -keittokirjan, joka sopii keittokirjaston kulmakiveksi kaikille kalaruoasta pitäville mökkikokeille. Kirjan edellinen painos on ajat sitten myyty loppuun eikä uudesta ole näillä näkymin tietoa, joten mikäli sinulla ei tätä kirjaa vielä ole, tämä arvonta on kenties paras ja ainoa tapa saada kirja hyppysiisi ennen ensi kesää.
Meillä on luonnollisesti kyseinen opus mökillä, ja sen selaus kuuluu mielipuuhiini aina ruoanlaittoa suunnitellessa (eli lähes aina kun ei olla vesillä). Olen surkea noudattamaan reseptejä, mutta sitäkin mieluummin etsin ruokaohjeista uusia ideoita kokeiltavaksi ja omaan makuun sovellettaviksi. Mökillä netin selaus on pannassa, joten vanhanaikaisesti paperille painetut kirjat ovat vielä kovemmassa käytössä kuin täällä kotipuolessa.
Kesämökin kalaherkuissa reseptit on jaettu osa-alueisiin kalalajien mukaan. Kirjassa keskitytään sellaisiin kaloihin, joita kuka tahansa voi periaatteessa kalastaa lähes oman laiturin nokasta, jos mökki vain sattuu olemaan sopivien kalavesien äärellä. Kirjaan on päässyt ilahduttava määrä särkikalareseptejä, mutta niiden lisäksi löytyy myös lukuisia ruokia ahvenesta, kuhasta ja hauesta.
Kirjan alkuosassa on kattavat ohjeet eri kalalajien käsittelyyn vastapyydetystä pannuvalmiiksi asti. Niiden avulla alkuun pääsee kokemattomampikin kalakokki. Kalareseptit ovat pääosin helppoja ja raaka-aineet sellaisia, että niitä todennäköisesti löytyy valmiiksi mökkikeittiön kaappien kätköistä. Kirjan lopussa on vielä kattava valikoima kylmiä kastikkeita kalalle. Kyseessä on siis oivallinen perusteos, josta löytyy kalaruokaideoita useammankin kesän tarpeisiin niin arkeen kuin vaikka juhannusjuhliin.
Kirjan meille lahjoitti yksi kirjan tekijöistä, Kari Nyberg. Lämmin kiitos ja terveisiä Pörjelle. 🙂
Edit:9.4. Arvonta suoritettu, kirjan voitti JennaO (sinulle on postia).
Iloista kesämökkikauden odotusta!
(Ps. Arvonnan myötä juhlistamme samalla blogin virstanpylvästä: tämä postaus on blogin sadas! Hitaasta ja epäsäännöllisestä julkaisutahdista huolimatta blogin syövereihin suollettu sanamäärä on siis kasvanut jo aikamoisen suureksi. Kiitos kaikille vuosien varrella vierailleille.)
Grillissä paistetut, kokonaiset ahvenet! Nam! Niitä on kiva närppiä nuotion äärellä ja ehkä hörppästä vähän olutta samalla! 😉
Savustetut muikut tai lohi suoraan savustimesta. Herkkua ihan sellaisenaan, eikä tarvitse edes sitä olutta! 😀
Lohi savustettuna, ihan parasta ruisleivän ja kaffen kanssa.
Savustettu lohi 😛
Grillatut ahvenet on suurta herkkuani!
Savustetut pikkukalat leivän päällä ja salaatin kyljessä. 🙂
Lohi folioon käärittynä ihanilla yrteillä ja mausteilla, siihen lisukkeeksi uusia perunoita ja kasviksia!
Ahvenfileet paneroituna ja paistettuna 🙂
Savustettu lohi on suurta herkkua! 🙂