Tuttavapiirissä pienimuotoiseksi somehitiksi (2 mainintaa) taannoin noussutta ruokalajia täytyi meidänkin viimein kokeilla, kun jääkaappiimme saapui hauki suoraan Porvoosta.
Tätä ruokaa tehdään ja syödään kahdella eri nimellä: Hampurin hauki ja Homburgin hauki. Sauvajyvänen tietää blogissaan kertoa, että ilmeisesti kyseessä on käännöskukkanen. Homburg on kylä Ranskassa, mutta koska sellainen kylä ei varmastikaan ole suomalaisille kuluttajille kovin tuttu, kalaruoka on lainannut tutumman nimen Hampurista. Hampuri, Hompuri, hauki, houki – väliäkö hällä. Sitäpaitsi luulenpa että on kohtalaisen turvallista olettaa Hampurissakin valmistetun haukea, tai ainakin jotain kalaruokaa, tällä tavalla: kyseessä kun on erittäin klassinen yhdistelmä kalaa, voita ja kermaa – yksikään näistä ei taida olla eksklusiivisesti ranskalaisen keittiön käytössä.
Meillä oli hallussamme vallan suurikokoinen hauki, jonka fileet painoivat yhteensä varmastikin noin 1,5 kiloa ja hädin tuskin mahtuivat vuokaan. Olinkin sitten hiukan ongelmissa kalan suolauksen kanssa: paksusta päästä kala ei ollut ihan läpisuolautunut ensimmäisellä maistelukerralla, mutta ohut häntäpää sen sijaan oli suolaisen liemen ansiosta hyvinkin suolainen. Tulipa taas todettua, että ruokakalana toimisi paremmin hiukan pienempi hauki.
Seuraavaksi päiväksi maku oli tasoittunut ja paksu pääkin oli läpisuolaista. Maku oli hyvä, mitä tietysti sopii odottaakin ruualta, johon on käytetty sellainen määrä rasvaa. Samasta syystä ruoka oli myös hyvin täyttävää ja onnistuin syömään itselleni kunnon ähkyn (kahdesti) tällä ruualla. Luulen ettei tätä kauhean usein tule tehtyä, mutta kyseessä on kuitenkin oiva perusresepti hauelle, johon voi mainiosti käyttää myös kuivakoita keväthaukia. Tällä ruoalla sopii myös aloittaa harjoitukset, jos ei ole ennen valmistanut haukea lainkaan ja vierastaa sen käyttöä ihmisravintona.
Hauen kohdalla ei voi liikaa korostaa miten tärkeää sopiva suolamäärä on. Mikään ei ole hirveämpää kuin suolaton hauki (paitsi ehkä ylisuolattu pasuri). Suolainen juusto kuitenkin lisää suolaista makua ruokaan, joten peli ei ole ihan menetetty, jos itse kalan suolaus menee metsään, kuten itselläni.
Iso Homburgin/Hampurin hauki
1,5 kg haukea
50 g voita
150 g juustoraastetta
1 kananmuna
2 dl kermaa
(gluteenittomia) korppujauhoja
sitruunaa, suolaa, pippuria
Ennen aloittamista selailin läpi useampia eri reseptejä. Joissain ohjeissa oli käytetty sitruunaa, toisissa ei. Itse puristin noin puolikkaan sitruunan mehut kalafileiden päälle suolauksen ja pippuroinnin yhteydessä ja annoin sitten fileiden hiukan maustua ennen muiden ainesten lisäämistä.
Lyhyesti sanottuna tämän ruokalajin idea on vuorata kala mahdollisimman huolellisesti voilla, korppujauholla ja juustolla. Tämä hoituu esimerkiksi niin, että voidellun uunivuoan pohjalle ripotetaan ensin korppujauhoa. Niiden päälle asetetaan kananmunan (keltuaisen) ja sulatetun (jäähtyneen!) voin seoksella valellut kalafileet. Kalojen päälle ripotetaan reilusti lisää korppujauhoa ja vielä reilummin juustoraastetta. Lopputulos viimeistellään kaatamalla kerma koko komeuden niskaan.
Paistoaika riippuu kalan koosta, mutta meidän iso vonkale taisi olla uunissa reilun puoli tuntia noin 200 asteessa.
Reseptien mukaan kuuluisi käyttää vain keltuaista, mutta itse laitoin koko kananmunan, koska laman lapsena en raaski heittää valkuaisia menemään enkä keksinyt sille myöskään vaihtoehtoista käyttökohdetta. Muutenkin ainesten määrät ja suhteet olivat minulla taas kerran “vähän sinne päin”, kun en halunnut jättää pakkausten jämiä kaappiin (mikä oiva syy käyttää koko pussillinen juustoraastetta).
Kastikkeesta minun makuuni puuttui jotain, ehkä sipuli. Taidan lisätä sitä mukaan vuokaan seuraavalla kerralla.
Hyvä ohje ja hyvää tulee. Eka kerta aivan ohjeen mukaan, mutta myös minä kaipasin sipulia. Toisella kertaa ja nyt uunissa olevassa on mukana ohueksi siivutettuja purjon renkaita kalan alla, välissä ja päällä ennen juustoa. Toimi aivan älyttömän hyvin ja raikasti ruokaa juuri sopivasti.
Kiitos vinkistä, kuulostaa hyvältä! Laitetaanpa siis purjoa mukaan, kun seuraavan kerran valmistamme hompurilaista.
Kiitos reseptistä! Sillä valkuaisella voit kirkastaa vaikka keiton tai alatoobin!
Itse laitan tätä nimellä kevät hauki. Purjo kuuluu asiaan ja vielä pekonisilppua koko komeuden päälle. Nam…