Kalahampurilaiset ovat onnistuessaan todella herkullista kesäevästä, mutta täydellisen kalaburgerin salaisuus on toistaiseksi ollut meillä hiukan kateissa. Suolakurkku ja voimakkaan makuiset maustetut majoneesit maistuvat kyllä kalahampurilaisten(kin) täytteenä, mutta ne peittävät samalla tehokkaasti kalan vienon ja hienon maun alleen. Tällä kertaa saimme tehtyä täyden kympin kalahampurilaisia, kun helteisenä iltana päätimme kokeilla hamppareiden kasaamista hiukan freesimmillä täytteillä.
Ahvenfileet saivat meidän versiossa niskaansa leivityksen valmiiksi maustetuilla korppujauhoilla, mutta miksipä ei fileitä voisi paistaa myös sellaisenaan. Hampparit kruunasi sitruunainen majoneesi, joka oli piste iin päälle täyteläiseen, mutta peruspurilaista raikkaampaan makumaisemaan. Kahden hengen testiryhmämme kasasi toiset versiot myös perinteisemmillä täytteillä suolakurkkuineen, mutta tuunattu hampurilainen vei tällä kertaa kirkkaasti voiton.
Jauhekalapihvin tai paistetun kalafileen sisältämä hampurilainen jää helposti hiukan kuivakaksi, jos odotteluaika paistamisen ja hampparin kasaamisen välillä ehtii venähtää. Kalan mahdollista kuivuutta voi onneksi kompensoida lappamalla sämpylän väliin tuplamäärän majoneesia ja muita täytteitä.
Kalafilehampurilaiset Kalablogin tapaan
- Briossin tyyppisiä hampurilaissämpylöitä
- Sitruunamajoneesia
- Marinoitua kevätsipulia
- Marinoitua avomaankurkkua
- Rapeaa jääsalaattia
- Tomaattia
- Mozzarellaa siivuina
- Avokadoa siivuina
- Ruodottomia ahvenfileitä (eli housufileitä) leivitettyinä
Täytteiden valmistus:
Sitruunainen majoneesi
- maustamatonta majoneesia
- sitruunamehua
- sokeria sen verran että majoneesin pistävyys taittuu
- hieman suolaa
- mustapippuria myllystä
- kevätsipulin varsia hienona rouheena
Sekoita majoneesiin sitruunamehua niin paljon, että lopputulos on raikas, vaan ei väkevä. Mausta ja anna tekeytyä kylmässä.
Marinoitu kevätsipuli
- kevätsipulia ilman varsia
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- sokeria, suolaa, pippuria maustamiseen
Marinoitu sipuli on herkullista hampparin välissä. Yleensä teemme marinoidun sipulin punasipulista ja punaisella balsamicolla. Tällä kertaa mentiin mökin rajallisten ruokakaappien ehdoilla, mutta lopputulos oli herkku näinkin.
Marinoitu avomaankurkku
- avomaankurkkuja
- suolaa
- vaaleaa balsamicoa
- sokeria
- pippuria
Leikkaa juustohöylällä tms pitkittäin kurkusta ohuita suikaleita. Jätä keskustat veistelemättä. Suolaa kurkut kevyesti ja kaada hetken päästä kurkuista irronnut ylimääräinen neste pois. Lisää kurkkujen sekaan balsamicoa, pippuria ja sokeria. Anna maustua.