Kahden viikon kesälomamme ensimmäisen puolikkaan saimme viettää kokonaan mökillä helteisissä tunnelmissa. Mittari pysytteli +30 asteen tuntumassa niin maalla kuin vedessä. Vaikka oli lämmintä, selällä puhalteli monta päivää sen verran voimakkaasti, että kuhan tai ahvenen uistelu ei ollut oikein miellyttävää. Ruokapuolen kannalta tuulikeli oli oikeastaan hyvä asia, koska saimme hyvän syyn kalastaa pitkästä aikaa haukea ja kokeilla uusia haukiruokia.
Hauki on ollut blogissamme pienessä paitsiossa, koska sitä vain tulee kalastettua niin vähän. Useimmiten syömme mökillä kuhaa ja ahventa sekä särkikaloja. Hauen karttamiseen ei kuitenkaan ole ollut mitään järkevää syytä, sillä haukiruoat ovat lähes aina olleet oikein hyviä. Niin myös tällä kertaa, vaikka innostuimme kokeilemaan aivan uusia reseptejä ja valmistustapoja.
Mökillä riemastutti mahdollisuus käyttää taas puugrilliä. Kotona meillä on toistaiseksi ainoastaan kaasugrilli, ja sen on todettu useampaan kertaan olevan kalan grillaukseen hyvin kyseenalainen kapistus. Puugrillin äärellä grillikodassa notkuminen kolmenkympin helteillä ei kuitenkaan vallan houkuttanut, ja ostimmekin mökille mennessä mukaan pussin grillihiiliä, jotta sopivan hiilloksen saavuttaminen ja ylläpitäminen sujuisivat mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Tämä osoittautuikin oivalliseksi ratkaisuksi ja kylläpä ne hiilloksella grillatut kalat taas maistuivatkin hyvältä.
Haukivartaiden tekoon sorvaamamme resepti oli mukaelma Kesämökin kalaherkut -kirjasta löytyneestä ohjeesta (jälleen kerran). Kirjassa saman tyyppisellä kastikkeella marinoitiin pikkukalavartaita. Ideana on marinoida kalapaloja ennen paistamista ja käyttää sitten vielä marinointikastike kalan (ja kasvisten) valelemiseen paistovaiheessa. Hauen kanssa oluella terästetty marinadi tuntui sopivan loistavasti. Kala oli maukasta ja mehevää juuri niin kuin kuuluukin.
Tällä yhden kerran kokemuksella emme ole vielä täysin oppineita kalavarrasguruja, mutta pari vinkkiä kuitenkin:
- Kalavartaat kannattaa valmistaa nahallisista fileistä, koska kalapalat pysyvät silloin parhaiten kasassa ja maistuvat erityisen hyviltä
- Hauki on koostumukseltaan vartaisiin hyvä kala, mutta pieni toimii tässäkin ruoassa paremmin kuin suuri
- Grillivartaisiin kannattaa sovitella myös pikkukaloja: fileen voi laittaa vartaaseen kokonaisena muutamaan kertaan taitellen
Värikkäät kalavartaat grillissä
- kevätsipulia halkaistuna
- paprika
- keltaisia kirsikkatomaatteja
- suomustettu pienehkö hauki fileoituna ja paloiteltuna
Marinadi, jota grillauksen edetessä myös valeluliemenä käytetään:
- oliiviöljyä
- sitruunamehua
- hunajaa
- yrttimausteseosta
- (suolaa)
- pippuria
- loraus keskiolutta
Ohje: Suomusta ja fileoi hauki, jätä nahka kiinni fileisiin. Suolaa fileet ja anna suolautua sillä aikaa kun teet marinadin. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Pilko haukifileet sopiviksi varraspaloiksi ja sekoita marinadiin. Anna maustua ainakin pari tuntia kylmässä. Myös kasvikset on hyvä marinoida ennen paistamista. Käytimme niiden marinoimiseen saman tyyppistä kastiketta, mutta ilman olutta. (Koska oluen lisäys marinadiin epäilytti allekirjoittanutta. Pelko paljastui kuitenkin turhaksi.)
Kun ainekset ovat muhineet marinadissa sopivan tovin, kokoa vartaat. Jos käytät puisia varrastikkuja, niitä on hyvä liottaa ensin vedessä. Laittele kaunis lajitelma raaka-aineita kuhunkin vartaaseen. Kukin tikku on hyvä aloittaa ja lopettaa paprikapalaan, koska se pysyy parhaiten kiinni tikussa. Kääntelyä voi helpottaa, jos vartaaseen tökkää 2 tikkua.
Grillaa hiilloksella kunnes kala on kypsää ja kasviksissa on mukava paistopinta. Marinadin avulla myös kalaan saa herkullisen paistopinnan, kunhan varoo ettei kala kuivu. Käytä marinadi vartaiden valelemiseen grillauksen aikana, jotta kala pysyy mehevänä.
Kiitos vinkistä! Pitääkin seuraavaksi laittaa haukifileet vartaisiin. Meillä on tänään vuorossa taas haukipullien paistoa. Kuhaa ollaan enimmäkseen kalastettu ja saatukin, mutta hauki oli ihan tervetullutta vaihtelua.
Kannattaa kokeilla! Yleensä tulee uitettua hauki kermassa, mutta näköjään se tykkää uiskennella myös oluessa. 🙂 Tosi herkkua, mutta niin on kyllä haukipullatkin.