Ahvenfileet á la Rennaise

Kirjoitin syksyllä blogiin tämän pienen ahvenjutun, joka jostain syystä jäi silloin julkaisematta. Nyt se tuli mieleen ja päätin laittaa samoin tein julkaisuun, onhan ahven tähän vuodenaikaan varsin ajankohtainen kala. Toivottavasti moni lukija on päässyt tässä kevättalvella jo moneen kertaan herkullisten pilkkiahventen makuun. Voissa paistettuihin ahveniin ei hevin kyllästy, mutta jos niin kuitenkin pääsee käymään, niin esimerkiksi tämä tomaattinen uunivuoka on oikein varteenotettava vaihtoehto.

Parisen vuotta sitten kotiin päätyi erään kirpputorireissun tuliaisina kalakeittokirja, joka on sittemmin herättänyt meillä ihmetystä, hämmennystä, epäuskoa ja huvitusta. Kyseessä on Valittujen Palojen koostama kotikokin unelma 90-luvulta. Kun huomasin jossain ruokablogissa taannoin keittokirjahaasteen, jossa bloggaaja teki ruokaa kaikista omistamistaan keittokirjoista, tulin heti ajatelleeksi tuota kirjahyllymme helmeä.

Meillä oli pakastimessa ahventa, joten valinta kohdistui tällä kertaa yksinkertaiseen ahvenreseptiin. Tunsin kyllä houkutusta kokeilla jotain eksoottisempaa reseptiä kuten vaikkapa ”Kalasalaattia Florida”, mutta päätin jättää nämä makupalat vielä tuonnemmaksi – tästä kirjasta on varmasti tulossa useampikin postaus jatkossa.

Tämä testaamaani ahvenvuoka ei kyllä sekään ollut aivan tavanomainen, tai ainakaan sitä ei haluttu sellaisena esittää: ruokalajin nimi kirjassa on nimittäin niinkin fiini kuin Ahvenfileet á la Rennaise. Mieleeni pälkähti tietenkin Googlata tämä komealta kalskahtava kalaruoka ja kas – ihmetyksekseni sain huomata, että tällaista ruokalajia suuri ja mahtava internet tunne lainkaan.

Onko jokin syy siihen, että tämä ruokalaji nimineen on pyyhitty kotikokkien kollektiivisesta muistista vai onko alunperinkin ruokalajin nimi ollut Valittujen Palojen luovan ruokatoimittajan oma keksintö? Näiden kiehtovien ajatuskuvioiden siivittämänä päädyin siis testaamaan tätä reseptiä, jolle kyllä kaiken rehellisyyden nimissä voisi sopia myös arkisempi nimi ahventa tomaattikastikkeessa.

 

Alkuperäinen resepti: Ahvenfileet á la Rennaise

Valitut Palat: Makuja maailmalta – Kalaherkut (1981, suomenkielinen laitos 1991)

  • 8 ahvenfileetä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 pientä sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3 rkl öljyä
  • 1/2 kg tomaatteja tai tölkki (400 g) säilyketomaatteja
  • valkopippuria
  • 1/2 tl muserrettua timjamia
  • hiukan tabascokastiketta
  • 2 1/2 dl kuivaa valkoviiniä

Tiivistetty versio kirjan valmistusohjeesta:

Kalafileet maustetaan ensin suolalla ja sitruunamehulla, jätetään maustumaan hetkeksi

Kuullotetaan sipuli ja valkosipuli pannulla lisätään säilyketomaatit tai kaltatut tuoreeet tomaatit. Maustetaan suolalla, valkopippurilla, timjamilla (ja tabascolla)

Kaadetaan uunivuokaan, lisätään kalafileet ja valkoviini.

Kypsennetään uunissa noin 1/2 h. Jos kalafileet ruskistuvat liikaa, vuoan voi peittää foliolla.

 

Muokkasin reseptiä joiltain osin, eritoten siten että vähensin viinin määrän noin 1,5 desilitraan, koska 2,5 desiä kuulosti valtavalta määrältä. En myöskään laittanut kastikkeeseen tabascoa ja yrttejä käytin reilummin. Ainesosalistassa ei mainita suolaa, mutta sitä ei sovi unohtaa!

Valmistusohjeen viimeinen kohta jäi minulla noudattamatta: unohdin vuoan uuniin. Onneksi olin poikennut ohjeesta myös siinä, että hautasin fileet kastikkeeseen sen sijaan, että olisin asetellut ne päällimmäiseksi. Seurauksena oli hyvin kokoon keittynyt kastike, mutta ei sentään syömäkelvottomaksi kuivunut kala. Maku oli hyvinkin oivallinen. Vähennetyn valkoviinin tilalle olisi varmastikin kannattanut lisätä sama määrä muuta nestettä, mutta maun puolesta tuo viiinimäärä riitti hyvin kastikkeeseen.

Tähän ruokaan (jonka valmistuksesta siis on jo tovi), sain laitella maistiaisiksi viimevuotisen valkosipulisadon ensimmäistä yksilöä. Tuoreet valkosipulit maistuvat miedolta, ja muutenkin noiden omien valkosipulien maku miellyttää, joten laittelin vähän reilummalla kädellä. Tuosta viime vuoden valkosipulisadosta riitti ensimmäistä kertaa muutama kilo myytäväksi! Valitettavasti tämänvuotisesta sadosta on taas tulossa pienempi, koska muuton myötä emme ehtineet istuttaa tarpeeksi. Todennäköisesti nekin vähät, mitä saimme maahan, ovat märän syksyn aikana ehtineet hukkua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *