• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me
Kalaruokaa ja reseptejä, Mökkiruokaa  /  2.9.2018

Savustetut haukiruusukkeet

Kirjoitti: Maarit

Kun nyt edellisen postauksen myötä saatiin ns. nostettua hauki pöydälle, niin tässä tulee vielä toinenkin haukiruoka, jota kokeilimme viimeisimmällä mökkireissullamme. Tämä ulkomuodoltaan häkellyttävän näyttävä ruokalaji löi ällikällä ainakin meidät itsemme. Ruokaa valmistimme ennätyksellisen hellejakson pitäessä maatamme tiukassa kuristusotteessaan, enkä kyllä parhaalla tahdollakaan voi kutsua tätä sinänsä maukasta ateriaa hellepäivään parhaiten soveltuvaksi herkuksi. Kenties tuhdin täyteläinen ruokalaji olisi soveliaampi näihin loppukesän tai alkusyksyn pimeneviin ja viileneviin iltoihin, jolloin tekee kovasti mieli kerätä vararasvaa vyötärölle selviytyäkseen talvesta pakkasen paukkuessa nurkissa. Kesäisemmän version samasta ruoasta voisi saada vaihtamalla sulatejuuston esimerkiksi tuorejuustoon (ei nyt sentään vähärasvaiseen kuitenkaan).

Oli miten oli, helteestä huolimatta kaikki ruusukkeet kyllä syötiin kuitenkin hyvällä ruokahalulla ja näin jälkeenpäin muistelen tätä ruokakokeilua kertakaikkisen lämpimin tuntein. Muistuttaahan se minua paitsi kesälomasta, myös siitä että saimme jälleen todeta hauen olevan erinomainen ja ennen kaikkea monipuolinen ruokakala.

Ruoanvalmistus ei taaskaan kulkenut aivan täysin nappiin vaan savu meni aavistuksen “yli” – kevyempikin savustus olisi riittänyt. Tämä oli jälleen kerran aloittelijan moka, sillä emme juurikaan ole vielä savustaneet kalaa muuten kuin kokonaisena. Fileiden savustaminen on kokonaista kalaa huomattavasti tarkempaa puuhaa, mutta muutamien kokeilujemme (ks. esim nämä sykähdyttävän esteettiset savustetut kuhafileet) perusteella harjoittelu kyllä palkitsee satunnaisista harha-askelista huolimatta. Erityisenä plussana fileen savustuksessa on nimenomaan tuotoksen näyttävä ulkonäkö: nämä savuhaukiruusukkeet olivat mielestäni sellaisia kaunokaisia, että niitä kelpaisi asettaa tarjolle vaikka miten juhlavaan kattaukseen.

Savuhaukiruusukkeissa pitää hauen mielestämme ehdottomasti olla ruodotonta, jottei juhlapöydässä tarvitse kakoa ruotoja. Hauki saa mieluummin olla hivenen suurempi kuin meidän savustamamme reilusti alta kilon painoinen kala. Pienestä kalasta saa toki yhtä lailla kierrettyä ruusukkeita, mutta varsinkin selän puoleisista suikaleista tehdyistä ruusukkeista tulee melko vaatimattoman kokoisia.

Savustetut haukiruusukkeet

  • hauki
  • sulatejuustoa (meillä viherpippuri)
  • suolaa
  • rouhittua rosepippuria
  • (tilkka öljyä)

Ohje: Hauki leikellään aluksi ruodottomiksi pitkiksi suikaleiksi, kunkin parhaaksi katsomaan tyyliin, ja suolataan. (Meidän tavastamme fileoida hauki on tulossa informatiivinen kuvasarja tänne blogiin myöhemmin.)

Jokaisen suikaleen päälle asetellaan juustoviipaleita ja sen jälkeen file juustoineen kierretään ruusukkeeksi, joka niitataan nippuun grillitikuilla. Päälle voi myllyttää vielä hiukan rosepippuria kaunistukseksi ja valuttaa tilkan öljyä kuivamisen estämiseksi.

Ruusukkeet savustetaan, tarjoillaan ja lopuksi syödään salaatin ynnä muiden lisukkeiden kanssa.

 

 

Lisää kalajuttuja...

  • Haukivartaat grillissäHaukivartaat grillissä
  • Vieraslaji lautasella: savustettu mustatäplätokkoVieraslaji lautasella: savustettu mustatäplätokko
  • Homburgin haukiHomburgin hauki
  • Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)
  • TuplahaukihampurilaisetTuplahaukihampurilaiset
  • Grillattu siikaGrillattu siika

Tagit

  • hauki
  • kesäherkkuja kalasta
  • savukala

Artikkelien selaus

Haukivartaat grillissä
Ahventa – ja tattia kanssa

3 kommenttia

  • Nanne
    2.9.2018

    Nam! Tämä(kin) ohje pitää korvamerkitä! Seuraavalla kertaa kun taas haukea tulee, niin pitääkin kokeilla!

    Vastaa
  • Kimmo Korhonen
    25.5.2019

    Vaikuttaa erinomaiselta! Mökiltä virvelillä ja verkoin pyydetyt hauet savustukseen hienosti noin, ehkä jo seuraavalla reissulla, jos ois hauki yhä nälkäisenä liikkeellä.. Hauen ruotoisuutta lautasella kritisoitu meillä päin. Joten nyt lukeva yleisö odottaa kuumeisesti haukikalan ruodottomiksi suikaleiksi fileointiohjetta 🙂

    Vastaa
    • Maarit
      8.6.2019

      Käyhän kertomassa miten onnistui, jos laitat reseptejä kokeiluun! Saa myös ehdottaa parannuksia.

      Veikkaan että näitä savuruusukkeita on meidänkin lautasilla heti kun päästään seuraavan kerran taas mökille haukivesien ääreen.

      Jospa saisimme tuon hauen fileointiohjeen jo tänä kesänä valmiiksi, kun yleisö näin kärsimättömänä sitä jo odottelee.:D

      Vastaa

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela
  • Perinteinen mademuhennos
  • Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
  • Suikaleina paistettu lahna
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (103)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (22)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela Fileinä paistettu kampela

Viimeisimmät kommentit

  • Maarit: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)
  • Kimmo Korhonen: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Haukea tomaattikastikkeessa
  • Maarit: Voissa paistetut silakat

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.