Kun nyt edellisen postauksen myötä saatiin ns. nostettua hauki pöydälle, niin tässä tulee vielä toinenkin haukiruoka, jota kokeilimme viimeisimmällä mökkireissullamme. Tämä ulkomuodoltaan häkellyttävän näyttävä ruokalaji löi ällikällä ainakin meidät itsemme. Ruokaa valmistimme ennätyksellisen hellejakson pitäessä maatamme tiukassa kuristusotteessaan, enkä kyllä parhaalla tahdollakaan voi kutsua tätä sinänsä maukasta ateriaa hellepäivään parhaiten soveltuvaksi herkuksi. Kenties tuhdin täyteläinen ruokalaji olisi soveliaampi näihin loppukesän tai alkusyksyn pimeneviin ja viileneviin iltoihin, jolloin tekee kovasti mieli kerätä vararasvaa vyötärölle selviytyäkseen talvesta pakkasen paukkuessa nurkissa. Kesäisemmän version samasta ruoasta voisi saada vaihtamalla sulatejuuston esimerkiksi tuorejuustoon (ei nyt sentään vähärasvaiseen kuitenkaan).
Oli miten oli, helteestä huolimatta kaikki ruusukkeet kyllä syötiin kuitenkin hyvällä ruokahalulla ja näin jälkeenpäin muistelen tätä ruokakokeilua kertakaikkisen lämpimin tuntein. Muistuttaahan se minua paitsi kesälomasta, myös siitä että saimme jälleen todeta hauen olevan erinomainen ja ennen kaikkea monipuolinen ruokakala.
Ruoanvalmistus ei taaskaan kulkenut aivan täysin nappiin vaan savu meni aavistuksen “yli” – kevyempikin savustus olisi riittänyt. Tämä oli jälleen kerran aloittelijan moka, sillä emme juurikaan ole vielä savustaneet kalaa muuten kuin kokonaisena. Fileiden savustaminen on kokonaista kalaa huomattavasti tarkempaa puuhaa, mutta muutamien kokeilujemme (ks. esim nämä sykähdyttävän esteettiset savustetut kuhafileet) perusteella harjoittelu kyllä palkitsee satunnaisista harha-askelista huolimatta. Erityisenä plussana fileen savustuksessa on nimenomaan tuotoksen näyttävä ulkonäkö: nämä savuhaukiruusukkeet olivat mielestäni sellaisia kaunokaisia, että niitä kelpaisi asettaa tarjolle vaikka miten juhlavaan kattaukseen.
Savuhaukiruusukkeissa pitää hauen mielestämme ehdottomasti olla ruodotonta, jottei juhlapöydässä tarvitse kakoa ruotoja. Hauki saa mieluummin olla hivenen suurempi kuin meidän savustamamme reilusti alta kilon painoinen kala. Pienestä kalasta saa toki yhtä lailla kierrettyä ruusukkeita, mutta varsinkin selän puoleisista suikaleista tehdyistä ruusukkeista tulee melko vaatimattoman kokoisia.
Savustetut haukiruusukkeet
- hauki
- sulatejuustoa (meillä viherpippuri)
- suolaa
- rouhittua rosepippuria
- (tilkka öljyä)
Ohje: Hauki leikellään aluksi ruodottomiksi pitkiksi suikaleiksi, kunkin parhaaksi katsomaan tyyliin, ja suolataan. (Meidän tavastamme fileoida hauki on tulossa informatiivinen kuvasarja tänne blogiin myöhemmin.)
Jokaisen suikaleen päälle asetellaan juustoviipaleita ja sen jälkeen file juustoineen kierretään ruusukkeeksi, joka niitataan nippuun grillitikuilla. Päälle voi myllyttää vielä hiukan rosepippuria kaunistukseksi ja valuttaa tilkan öljyä kuivamisen estämiseksi.
Ruusukkeet savustetaan, tarjoillaan ja lopuksi syödään salaatin ynnä muiden lisukkeiden kanssa.
Nam! Tämä(kin) ohje pitää korvamerkitä! Seuraavalla kertaa kun taas haukea tulee, niin pitääkin kokeilla!
Vaikuttaa erinomaiselta! Mökiltä virvelillä ja verkoin pyydetyt hauet savustukseen hienosti noin, ehkä jo seuraavalla reissulla, jos ois hauki yhä nälkäisenä liikkeellä.. Hauen ruotoisuutta lautasella kritisoitu meillä päin. Joten nyt lukeva yleisö odottaa kuumeisesti haukikalan ruodottomiksi suikaleiksi fileointiohjetta 🙂
Käyhän kertomassa miten onnistui, jos laitat reseptejä kokeiluun! Saa myös ehdottaa parannuksia.
Veikkaan että näitä savuruusukkeita on meidänkin lautasilla heti kun päästään seuraavan kerran taas mökille haukivesien ääreen.
Jospa saisimme tuon hauen fileointiohjeen jo tänä kesänä valmiiksi, kun yleisö näin kärsimättömänä sitä jo odottelee.:D