Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)

Hauki on nyt kovasti ajankohtainen kala. Sitä on viime päivinä useampikin kauppa mainostellut hintaan 6 €/kilo, joten sitä kannattaa ostaa ihan kannatuksen vuoksi. Tästä innostuneena toin ilmi halukkuuteni valmistaa haukea ja niinpä eräänä aamuna oli jääkaappiin ilmestynyt 750 g ruodottomia haukifileitä.

Meillä kun on kala-alan ammattilainen samassa taloudessa niin minulla on aika lailla suorituspaineita mitä tulee ns. arvokalojen käsittelyyn. Silakka ja hauki kuitenkin ovat sen verran arkisempia kaloja, että niitä uskallan valmistaa ilman suurempaa stressiä. Niinpä lähdin muuntamaan haukea iltapalaksi rauhallisin mielin ja katastrofia pelkäämättä.

Yleensä valmistamme hauen joko uunissa upottamalla sen kermaan ja voihin tai pannulla upottamalla sen ensin korppujauhoihin ja sitten voihin. Tällä kertaa päätin kokeilla uudenlaista lähestymistapaa ja vähentää voita. Tein tomaattisen vuoan, johon tuli epäterveellisen voikastikkeen sijaan runsas ja ravitseva juustokuorrutus. Uunista leijaileva tuoksu muistutti erehdyttävästi pizzaa, mikä oli omiaan nostattamaan ruokahalua. Vielä pöytään nostamisen jälkeen vuoka vaikutti kaikin puolin herkullisen houkuttelevalta.

Pettymys oli valtava kun aloin lusikoida ruokaa lautaselle ja juustokuorrutuksen alta paljastui vuoan vetinen sisus. Juusto oli pitänyt mehukkuuden tiiviisti allaan eikä neste ollut haihtunut lainkaan vuoasta. Päinvastoin sakea tomaattikastike oli vaihtanut olomuotoaan hyvin veteläksi ja tuplannut tilavuutensa (tai siltä se ainakin näytti). Lyhyen paistoajan jälkeen sipuli vaikutti perin rapsakalta.

Asian olisi voinut ratkaista tuuppamalla vuoan vielä jatkamaan muhimistaan, mutta koska olin nälkäinen ja pahantuulinen, päätin kruunata pettymyksen maistamalla ruokaa. Mutta kah! Maku olikin vallan hyvä ja lopulta vuoka jäi laittamatta jatkoajalle. Myös toinen ruokailija saapui paikalle kesken ateriointini ja taivasteltuaan ensin aikansa ruoan vetistä ulkonäköä hänkin lapioi sisuksiinsa useamman lautasellisen kehuen makua oikein onnistuneeksi. Siispä pienin varauksin voin suositella tätä ruokaa muillekin.

Seuraavalla kerralla teen niin, että keitän tomaattikastikkeen kasaan ennen kuin laitan vuoan uuniin ja annan vuoan paistua hiukan kauemmin. Loputtoman kauaa ei kalaa kannata hauduttaa, joten siksi tuo kastike on hyvä hautoa etukäteen. Teen tätä toistamiseen lähiaikoina, ja tarkennan ohjetta sitten, mutta tässä nyt muistiin jo tämä versio.

Tomaattinen haukivuoka

– 750 g haukea ruodottomaksi fileoituna
– suolaa ja valkopippuria
– 1-2 sipulia
– 1-2 prk paseerattua tomaattia (yrttimaustettu tai mausta itse)
– 1 prk ruokakermaa
– 150 g pizzajuustoa
– 1-2 tomaattia
– oreganoa

Hätäisen kokin ohje:
Suolaa ja pippuroi kala ja laita se vuoan pohjalle.
Silppua päälle 1-2 sipulia
Lisää päälle muut ainekset.
Paista.
Tarjoa esim. spagetin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *