Innostuin joulun aikaan sen verran puuhastelemaan jouluruokien parissa, että tein pari satsia joulusilakoita maisteltavaksi. Ne eivät koskaan päätyneet varsinaiseen joulupöytään asti, mutta niitä syötiin muuten, lähinnä leivän päällä, loppuvaiheessa hampaat irveessä. Etsin ohjetta tietenkin ensin täältä omasta blogista, mutta löysin viime vuoden joulukalapostauksesta vain hyvin epämääräiset, etten sanoisi leväperäiset, reseptit. Tällä kertaa sain raapustettua ylös hiukan tarkemmat versiot ensi joulua varten. (Note to self: Ensi jouluna puolita määrät.)
Päädyin tekemään sinappisilakoiden lisäksi ylläriversion, jonka maitotuotepohjaiseen kastikkeeseen tuli korianteria ja hiukan inkivääriä. Valkosipulin jätin tänä vuonna kokonaan laittamatta, koska viime vuoden silakoissa sitä oli niin reilusti, että vampyyrit varmasti voivat pahoin Transilvaniassa asti. Suotakoon joulurauha heillekin.
Ekoilla maisteluilla maut eivät oikein vakuuttaneet, mutta parin-kolmen päivän jälkeen kumpainenkin laatu oli aivan syötävää. Arvovaltaisen raadin suorittamassa makutestissä äänet jakautuivat ehdokkaiden välillä tasan 1-1. Jouluvieras valitteli sinappisilakoiden olevan liian miedosti sinappisia, mutta piti korianterisilakoiden mausta. Toinen maistelija taas piti korianterikastiketta hyvin omituisena ratkaisuna, mutta sen sijaan sinappisilakoita onnistuneina, sikäli kun silakat koskaan ovat hänen mielestään onnistuneita.
Silakoihin voi kehittää vaikka minkälaisia kastikkeita eikä mikään estä syömästä niitä muulloinkin kuin jouluna. (Paitsi kalastuskiintiöiden täyttyminen.) Miten tahansa silakat maustatkin, liota niitä aivan ensin yön yli liemessä, jossa on 3-4 osaa vettä ja 1 osa etikkaa sekä suolaa. Kilon satsi peittyi mukavasti noin litraan etikkalientä.
Korianterisilakat
- 1 prk smetanaa (120g)
- 1 prk ranskankermaa (125g)
- ruukku korianteria
- 1 lime
- 0,5-1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- n. 2 cm inkivääriä
- pippuria
Sinappisilakat
- 0,75 dl oliiviöljyä
- n. 1 dl Dijon-sinappia
- 0,25 dl vaaleaa balsamicoa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- puolikas nippu tilliä
- valkopippuria
Ps. Dijon-sinappia saa nykyään myös Auran valmistamana kotimaisena versiona. Liekö ollut kauankin markkinoilla, ei ole sattunut silmään aiemmin.