Jäät ehtivät täpärästi lähteä järvestä ennen meidän perinteistä helatorstain mökkireissua, joka on onnellinen ja odotettu kesäkauden avaus. Ja kylläpä meitä lykästi kun saimme vieläpä nauttia ennennäkemättömän aurinkoisesta ja pääosin tuulettomasta säästä.
Kummallisen tästä reissusta teki se, että söimme kalaa vain yhtenä päivänä neljästä. Kalaa ei vaan tullut (paitsi haukea), mutta onneksi oli mukana sen verran muutakin evästä, ettei tarvinnut aivan nälkää nähdä.
Ainoista saaliskaloista eli kolmesta hauesta teimme yhtenä iltana kodassa wokin. Meitä oli tällä kertaa matkassa mukana isompi porukka, joten ihan tällaista satsia emme kahdelle hengelle valmistaneet. Tästä söi neljä todella nälkäistä, ja wokkia jäi vielä seuraavalle päivälle.
Kodassa kokkailussa on oma vaivansa, etenkin jos ja kun muu porukka sillä välin ilakoi ihanassa kesäillassa ja kokki joutuu yksin uurastamaan savuisessa ja pimeässä kodassa. Ruoanlaitto kodassa saattaakin olla mielekkäintä vasta myöhemmin kesällä, koska silloin kota on saunan lisäksi saaren ainoa paikka, jossa ei ole hyttysiä, ja seurue on helppoa paimentaa kotaan kokin seuraksi.
Ruoka sai syömäreiltä kiittävää palautetta, vaikka mössömäinen rakenne masensi turhankin itsekriittistä kokkia. Seesamiöljy antaa herkullisen maun aasialaishenkisiin ruokiin, ja sitä voikin suositella mökin ruoka-ainevarastoihin, vaikka myös rypsiöljy sopii toki paistamiseen. Muita hyviä varastossa pidettäviä aineksia ovat soijakastike, chilikastike, kalakastike ja nuudelit.
Yleensä mökkieväisiin on aina pakattu jotain vihanneksia, joten wokki on hyvä ruokavaihtoehto siinä vaiheessa, kun pelkkä paistettu kala tillikastikkeen kanssa ei enää houkuta. Vaikka kalasaalis olisi jäänyt pieneksi, voi wokilla helposti ja nopeasti ruokkia suuremmankin seurueen. Työläin vaihe on kasvisten ja erityisesti hauen pilkkominen.
Haukiwokki
- 1 kg ruodotonta haukifilettä
- korppujauhoja leivitykseen
- suolaa kaloihin
- 400 g nuudelia
- 1 kesäkurpitsa
- 2 paprikaa
- purjo
- puolikas varhaiskaali
- reilu 3 cm inkivääriä
- 1-2 chiliä
- 2-4 kynttä valkosipulia
- kala- tai osterikastiketta
- seesamiöljyä
- rypsiöljyä
- soijakastiketta
- makeaa chilikastiketta
Hauki kannattaa heti ruodottomaksi fileoinnin jälkeen pilkkoa annospaloiksi ja suolata kevyesti. Tämän jälkeen voi pilkkoa kasvikset ja vaikka keittää nuudelin valmiiksi. Paistaminen aloitetaan kuullottamalla valkosipulia, inkivääriä ja chiliä seesami-rypsiöljyseoksessa. Tämän jälkeen pannulle aletaan latoa paistettavia tuotteita: ensiksi kannattaa paistaa korppujauhoissa pyöritetyt kalapalat. Kalan kypsennyttyä miellyttävän ruskeaksi ne siirretään pois pannulta ja lisätään kasvikset (ja tietysti lisää öljyä ja maustevihanneksia) ja paistetaan niitä hetki. Kun kasvikset ovat valmiita, lisätään wokkiin keitetty nuudeli ja kalapalat, jonka jälkeen ruoka on valmis tarjottavaksi.
Leivitetty hauki maistuu herkulliselta, mutta terveellisempää ruokavaliota tavoittelevat voivat kaikin mokomin wokata kalan ilman leivitystä.
Kalapalat kannattaa paistaa kypsäksi ja siirtää syrjään kasvisten paistamisen ajaksi. Näin on teoriassa mahdollista, että wokin onnistuu paistamaan tekemättä siitä puuroa. Meidän wokki tarjoiltiin muhennoksena, mutta se ei onneksi vaikuta makuun.
Tää oli ihan törkeen hyvää! t.väinö