Madekausi on nyt parhaimmillaan, mutta valitettavasti emme ole ehtineet mökille talvikalastusta harrastamaan. Onneksi madetta saa kuitenkin myös kaupasta, joten pääsimme tammikuun viimeisen maanantain kunniaksi mateen makuun.
Halusin kokeilla uudelleen ruokalajia, jonka mokasin kertaalleen viime talvena. Kyseessä on parmesaanilla kuorrutettu made. Tälle ruualle oli jokin komealta kalskahtava italialainen nimi reseptissä, jonka bongasin joskus jostain, mutta enää en tuota alkuperäistä reseptiä löytänyt. No eipä sillä niin väliä, koska kuorrutuksessa ei muistaakseni ollut paljon muuta kuin korppujauhoja ja parmesaania. Viime vuoden mokani liittyi siihen, että käytin juustoa hyvin karkeana rouheena eikä kananmuna mitenkään jaksanut sitoa itseensä niin isoja juustoklimppejä. Tämän olisi tietysti välkympi ihminen voinut tajuta kokeilemattakin. Havittelin kuitenkin ahneuksissani mahdollisimman paksua juustokuorrutusta ja ajattelin, että kyllä se juusto tarttuu vaikka tahdonvoimalla. Tarttuihan se hetkeksi, mutta lopputulemana juustokuorrutus hajosi pannulla viimeistään kääntämisvaiheessa. (Kuorrutuksen maku oli kyllä muistaakseni oikein hyvä ja juustoinen, vaikka se pitikin syödä erillään kalafileistä.)
Tänä vuonna käytimme kuorrutuksessa hienoa parmesaanimurua ja se tarrasi kalan pintaan paremmin muodostaen korppujauhojen kanssa sievän ohuen kuorrutuksen. Maku oli aivan hyvä – ei mikään tajunnanräjäyttävä elämys, mutta ei kelvotonkaan. Made maistuu hyvältä ihan sellaisenaankin, joten juustokuorrutusta se ei varsinaisesti ympärilleen kaipaa, mutta tulipahan vaihtelua. Vastaavalla tavalla leivitettynä kannattaa kokeilla myös muita kaloja.
Parmesaanilla kuorrutettu made
– madefile
– suolaa, pippuria
– kananmunaa
– korppujauhoja ja parmesaania 50-50
Leikkaa madefileet annospaloiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä juustokin tuo suolaisuutta.
Kasta fileet kananmunaan ja kierittele ne sitten korppujauhon ja juuston seoksessa. Paista voissa kullanruskeaksi.