Hyvää ystävänpäivää kalablogin lukijoille!
Madehan tietysti sopii päivään kuin päivään, mutta erityisesti tällaisen juhlapäivän blogijutuksi sopii erinomaisesti tämä kolmen madeherkun illallinen, josta on kokin lisäksi kiittäminen viimeisimmän mökkireissun hyvää kalaonnea.
Alkupalaleivät:
- 100 grammaa suolattua mateen mätiä
- pilkottua kevät- tai punasipulia
- smetanaa
- vaaleaa leipää
Madeliemi:
- mateen ruodoista keitetty liemi (n. 1 l)
- 3 kynttä valkosipulia
- 1 sipuli
- 1 palsternakka
- 1 porkkana
- 6 – 8 perunaa
- 50 g voita
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl valkoviiniä
- kevätsipulisilppua
- puolikkaan limen mehu
- suolaa
- valkopippuria
Hienonna valkosipuli, sipuli ja palsternakka ja kuullota voissa. Lisää valkoviini ja hauduta hetki. Lisää paistoseos, mausteet sekä pilkottu porkkana ja perunat keittoon. Keitä kunnes perunat alkavat olla kypsiä. Lisää kerma, lime ja kevätsipuli ja anna vielä kiehahtaa. Tarjoa leivän kera.
Kylmä kapriskastike:
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- mustapippuria
- 10 pilkottua isoa kaprista
- pilkottua kevätsipulia
- ¼ limen mehu
Sekoita ainekset keskenään.
Paistetut madefileet:
- 2 v-leikattua madefileetä
- ½ rkl limemehua
- suolaa
- valkopippuria
- voita
- 2 kynttä valkosipulia
Suolaa ja pippuroi madefileet ja kaada päälle limemehu. Anna maustua jääkaapissa. Sulata pannulle voi ja purista valkosipulimurska sekaan. Anna hautua pitkä tovi pienellä lämmöllä. Nosta hieman lämpötilaa ja lisää madefileet pannulle. Paista miedolla lämmöllä, fileet saavat hieman väriä pinnalle. Tarjoa kastikkeen ja perunamuusin kera. Nauti pulloon jäänyt valkoviini illallisen aikana.
Kyllä vain oli maittava ateriakokonaisuus!