Vaikka made kuuluu lempikaloihini ja mademuhennos varmasti perinteisimpiin maderuokiin, en ole sitä ikinä itse valmistanut. Vuodenvaihteen mökkireissulla saimme kuitenkin useamman mateen saaliiksi, joten oli aika kokeilla tätäkin herkkua. Muhennoksen reseptiä katselin useasta eri lähteestä ja sovelsin sitten oman jääkaapin sisällön mukaan, joten tämäkin resepti on myös helposti muunneltavissa. Muhennos oli jopa herkullisempaa kuin odotin ja vahvisti entisestään käsitystäni mateen erinomaisuudesta. Jälkiviisaana toisaalta voin sanoa, että ruoka vastasi lähes täsmälleen edeltävänä päivänä tekemääni madekeittoa ainoastaan sillä erotuksella, että muhennoksen kanssa perunat tarjoiltiin erikseen, keitossa liemeen sekoitettuna.
Made kannattaa aluksi nylkeä ja fileoida. Mahdollinen mäti kannattaa ottaa talteen, siistiä ja pakastaa. Herkkusuut ottakoot talteen myös maksan, jonka voi lisätä muhennoksen joukkoon. (Erään karvaan kokemuksen jälkeen mateen maksa on toistaiseksi kielletty ruoka-aine keittiössämme, jossa ei ole tehokasta liesituuletinta.)
Kermainen mademuhennos:
- 1,5 kg mateen ruodot ja fileet (tai parin pienemmän)
- 100 g palsternakkaa
- 4 dl kermaa
- ½ – 1 ruukkua tilliä
- loraus (1 dl) valkoviiniä
- 20 cm pätkä purjoa
- voita
- limen mehu
- 2 rkl perunajauhoja (gluteeniton versio) tai 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 laakerinlehteä
- suolaa
- valko- ja mustapippuria
Kuori ja pilko palsternakka ja lisää se kattilaan ruotojen kanssa. Laita vettä juuri ja juuri sen verran, että ruodot peittyvät. Lisää laakerinlehdet, pippuri ja suola. Hauduta hiljalleen reilu tunti ja kuori syntyvä vaahto pois. Tällä aikaa pilko purjo paloiksi ja kuullota voissa. Pilko ruodottomat madefileet sopiviksi muhennospaloiksi.
Siivilöi hautunut keitinliemi uuteen kattilaan ja lisää sinne kerma, kalanpalat, valkoviini, limen mehu ja halutessasi voita. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Lisää suurustejauho ohjeen mukaisesti, kunnes muhennos sopivan sakeaa. Lisää tilli ja tarjoa keitettyjen perunoiden kera.