Hauki on epäilemättä yksi monikäyttöisimmistä ruokakaloistamme: se sopii pannulla paistettavaksi, uunikalaksi, savustukseen sekä erilaisten kalapullien ja pihvien raaka-aineeksi. Sen rakenne antaa anteeksi pidemmänkin kypsennysajan, eikä kypsä hauki yleensä ole moksiskaan säilytyksestä ja uudelleen lämmityksestä: moni haukiruoka maistuu suorastaan paremmalta seuraavana päivänä, kun kala on kunnolla maustunut. Hauki on arkisen kuuloista, mutta siitä saa tehtyä juhlallisempiakin ruokia, kuten savustettuja ruusukkeita. Olemmepa päässeet maistelemaan herkullista haukicevicheäkin.
Hauki on kuin kalainen versio jauhelihasta: käyttöominaisuudet ovat vähintäänkin yhtä laajat ja hintakin edullisempi kuin fiinimmillä kaloilla. Tällä kertaa tomaattisen haukiruoan tuoksukin vei ajatukset ihan tavallisen jauhelihakastikkeen suuntaan. Sitä voikin sitten kukin tykönään miettiä, onko tämä kalaruoalle hyvä vai huono asia.
Minulla oli muistoissa Tomaattinen haukivuoka, jonka reseptiä halusin hiukan kehitellä edelleen. En tiedä onnistuiko tämänkertainen viritys edellistä paremmin, mutta hyvin se teki kauppansa. Ruoan kanssa söimme muusia, mutta bolognesea muistuttavan kastikkeen kanssa olisi kyllä maistunut pastakin oikein hyvin.
Tomaattinen haukivuoka 2
- n. 700 g haukifileitä
- 2 sipulia
- 3-4 valkosipulin kynttä
- 400-500 g yrttimaustettua paseerattua tomaattia
- 1-2 dl ruokakermaa
- 150 g fetajuustoa
- tuoreita yrttejä
- suolaa ja pippuria
Kuullota valkosipulit ja sipulit pannulla öljyssä, sekoita paseerattu tomaatti ja ruokakerma, mausta, hauduttele sen aikaa kuin ehdit ja tarkista maku. Laita kalafileet vuokaan ja suolaa ne, anna maustua hetki. Kaada tomaattikastike kalojen päälle. Murustele fetajuusto pinnalle. Paista uunissa 180-200 asteessa noin 40 min kalan koosta riippuen, niin ettei juusto pala. Anna vuoan hetki vetäytyä ennen tarjoamista. Ripottele lopuksi tuoreita yrttejä pinnalle.
Kerrassaan mainion kuulloinen tomaattinen eväs yrtein! Tätä aion kokeilla..