Kookoskala on superia syysruokaa ja helpoimmasta päästä valmistaa. Yleensähän meidän resepteissä on enintään 4 raaka-ainetta (suola, voi, kala ja jauhot), mutta tässä käytetään nyt peräti seitsemää ainesosaa – edelleen kuitenkin liikutaan ruoissa, joita voi valmistaa ns. peukalo keskellä kämmentä, silmät kiinni ja aivot narikassa. Kannattaako näin epäinnovatiivisen ruoanlaittajan ylipäätään pitää “ruokablogia”? Tuskinpa. Pidetään silti.
Tämä kookoskala on paitsi helppoa tehdä, myös lähes satumaisen hyvää syödä. Täytyy tunnustaa, että ennen kuin pistettiin hynttyyt yhteen arvoisan herra kalastajan kanssa, oli minulla tapana tehdä tätä ruokaa vaihtelevasti lohesta ja jopa pakasteseistä. Mitä vanhempi ja pidempään säilytetty kala, sitä enemmän mausteita on syytä käyttää. Meillä oli nyt tuore ja hieno siika, ja vähän jopa arvuuteltiin noinkohan kookokseen upottaminen tekee ollenkaan tälle jalolle kalalle kunniaa, mutta laitettiin silti, kun tarve oli saada nopeasti hyvää ruokaa arkiseen iltaan. Kyllä se kannatti, kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä ruoka oli ihanan makuista. Seuraksi vielä pakastevihanneksia, kyllä vaan!
Kookoskala uunissa:
- Noin 500-700 g kalafilee/-fileitä: siika, kuha, lohi tai pakastekalaa
- 1-X chiliä hienonnettuna tavoitellun tulisuusasteen mukaan
- 3-4 cm pätkä inkivääriä hienonnettuna
- puolikas purjo paloiteltuna
- 400 ml tölkki kookosmaitoa
- soijakastiketta
- (mango-currya maustamiseen)
Laita fileet pötkölleen vuokaan, mausta ne molemmin puolin soijalla ja anna maustua hetkonen. Levittele sen jälkeen pilkotut chili, inkivääri ja purjo fileen päälle. Kaada perään kookosmaito ja mausta vielä esim. currylla. Laita uuniin ja valmista sillä välin riisi. Paista kala kypsäksi miedossa lämmössä noin 45 min, älä käräytä. Riisit voi tehdä myös kalan kanssa samassa vuoassa, mutta silloin pitää huolehtia, että nestettä on riittävästi, muuten aikaansaannos saattaa olla kuivanlainen.
Arkiruokana ihan melkein kympin arvoista. Vähän hienomman lisukkeen kanssa sopii ihan mihin päivään vain.