Kesäkuun lopun tarjoillessa vihdoin vähän lämpimämpiä päiviä innostuivat Vanhankaupungin kuhatkin keskiyöllisiin herkutteluhetkiin. Muutama yösyöpöttelijä epäonnekseen erehtyi saaliista pahanpäiväisesti, joten tiedossa oli kalaherkkua ruokapöytäämme. Koska yrttipenkkikin oli vihdoin alkanut tuottaa satoa, päätimme yhdistää nämä raaka-aineet illallisessamme.
Tällaisista raaka-aineista se koostui:
– suomustettu noin kilon painoinen kuha
– mukava nippu yrttejä (timjamia, persiljaa, basilikaa)
– kevätsipuli
– pari kynttä valkosipulia
– omenaviinietikkaa
– lime
– pitkä loraus oliiviöljyä
– suolaa ja valkopippuria
– rasiallinen (100 g) piparjuurituorejuustoa
Viiltelin kuhan kylkiin muutaman viillon maustumisen nopeuttamiseksi. Hieroin molemmin puolin kalaa suolaa ja mustapippuria. Silppusin yrttinipun, kevätsipulin sekä valkosipulit sekä lisäsin murskan joukkoon limeä ja viinietikkaa (viinin puutteessa). Jaoin murskan puoliksi; lisäsin toiseen puolikkaaseen tuorejuuston ja toiseen öljyä. Tuorejuustotahnan laitoin kalan vatsaan ja öljyseoksen kalan kyljille. Pistin mietoon lämpöön (120 ºC) lähes tunnin ajaksi sivellen kalan kuivuvalle kyljelle öljyseosta.
Lopultahan tuo piparjuuritahna sekoittui öljyseoksen kanssa, mutta samapa tuo. Todella maukasta oli. Tykkään äärettömän paljon piparjuuresta juuri kalan kanssa. Yrtit toivat sopivasti raikkautta, lime ja piparjuuri kirpeyttä sekä tuorejuusto ja öljy pehmeyttä. Kalan kypsennyskin onnistui vaihteeksi hyvin ja oli kauttaaltaan mehevä. Nam!