Tänä kesänä on ollut keittiössä pääosin aika hiljaista, mutta lomalla innostuimme testailemaan useitakin uusia ruokalajeja. Loimukuha on niistä yksi. Aina kokeilumme eivät pääty onnellisesti, mutta tällä kertaa kokemus oli hyvinkin positiivinen.
Yleensä loimukalana suositaan rasvaisia kalalajeja, koska niiden kanssa ei tarvitse pelätä, että kala kuivahtaa rutikuivaksi loimutusprojektin aikana. Me emme kuitenkaan tälläkään kertaa piitanneet mokomista ruuanlaiton lainalaisuuksista vaan naulasimme ennakkoluulottomasti kuhafileet loimulautaan ja laitoimme tulille.
Periaatteessa olemme tietoisia siitä, että loimukala valmistuisi parhaiten miedossa lämmössä. Olemme kuitenkin suosineet hieman kovempaa lämpöä, jotta kalan pinta saa kauniin rusketuksen. Fileiden koko vaihtelee tietysti valtavasti kalalajin mukaan, joten sopiva loimutuslämpö pitää kokeilla aina uudestaan. Tällä kertaa lämpöä saattoi olla hiukan liikaakin, ja lähempänä tulta ollut file pääsi toisesta päästä “hieman” hiiltymään. Tämä ongelma ratkeaa yleensä kääntämällä loimulauta ylösalaisin, mutta tässä tapauksessa lauta oli kiinnitetty grillitelineeseen.
Kuivahtamisen välttämiseksi nesteytimme fileitä valelukastikkeella useita kertoja loimutuksen edetessä. Lopputulos olikin oikein mehevä, jos ei ihan mustimpia kohtia lasketa. Maku oli mitä mitä herkullisin ja suorastaan juhlava.
Valelukastike loimukuhalle
- 3 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
- 2 rkl hunajaa
- 1/4 sitruunaa
- yrttimaustetta
- n. 50 g sulatettua voita
Kastike loimu-/savukalalle
- 100 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
- saman verran turkkilaista jogurttia
- 1/4 sitruunaa
- 1 kevätsipuli silppuna varsineen
- 1-2 tl hunajaa
- mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa hyvä tovi ennen syömistä.