• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä  /  28.11.2018

Sähkösavustin toimii sittenkin!

Kirjoitti: Lauri
Kuvituskuvat loppukesältä, oi valoa, oi vihreyttä, oi taivaallisen hyvää savukampelaa!

Olen tainnut täällä blogissakin manata ostamaani halpaa sähkösavustinta, joka kuivaa kalat ja pahimmillaan maustaa ne kitkerällä sähkön maulla. Jos taas olen yrittänyt estää kuivamisen savustamalla lyhyemmän tovin, ei savun maku ole juuri tohtinut kalaan tarttua. Aika monta kertaa jaksoin hakata päätäni seinään ruokani pilaten, mutta nyt muutaman vuoden kokeilun jälkeen olen vihdoin oivaltanut, että vika on savustimen sijaan ollutkin savustajassa.

Olin aina vain heittänyt kalat ja purut pönttöön ja pistänyt vastuksen päälle. Silloin savupönttö kuumenee kuitenkin nopeasti niin kuumaksi, ettei siihen kärsi koskea. Tämä ei ole ainakaan kalan savustamiseen lainkaan sopiva lämpötila. Paras tulos syntyy kun kalaa savustetaan pitkään miedossa lämpötilassa, eikä kalan lämpötila nouse yli 70 ˚C.

Vuosien saatossa kantapään kautta opitut konstit sähkösavustimen käyttöön: 

  • Olen alkanut kostuttaa savustuspurut ennen savustamista. Reilun kostuttamisen jälkeen olen laittanut purut pönttöön ja laittanut vastuksen päälle. Tämän jälkeen olen odottanut 10–15 minuuttia, että savua on varmasti ehtinyt muodostua, ja vasta sitten lisännyt etukäteen suolatut kalat savupönttöön.
  • Lämpötila nousee edelleen liian kuumaksi, joten olen varannut savupöntön viereen kylmää vettä, jolla valelen savupönttöä toisinaan pitäen lämpötilan edes hieman matalampana.
  • Pienten kalojen kanssa olen välillä myös sammuttanut vastuksen hetkeksi, etteivät kalat kärähdä.
  • Kaikkia näitä piiperryksiä olennaisempaa on kuitenkin mielestäni se, että sammutan vastuksen hyvissä ajoin ennen kuin kala on valmistunut. Kala saa jälkisavustua, -kypsyä ja -maustua puolikin tuntia (kesällä) viilenevässä pöntössä ja on edelleen herkullisen kuumaa pöntöstä otettaessa.

Näillä opeilla olen onnistunut savustamaan jopa pieniä silakoita niin, että ovat pysyneet ehjinä ja ehtineet saada reilun savun maun. Ei tuosta sähkösavustimesta kyllä silti ole haastajaksi puilla lämmitettävälle savustimelle, jota voi liekin voimakkuudella säätää. 🙂

Sinänsä onnistunut ja maukas savusuutari joutui kohtuuttomaan asemaan: samaan savupönttöön kampeloiden kanssa

Lisää kalajuttuja...

  • Suikaleina paistettu lahnaSuikaleina paistettu lahna
  • KuhatortillatKuhatortillat
  • Savustetut haukiruusukkeetSavustetut haukiruusukkeet
  • Ahvennyytit grillissäAhvennyytit grillissä
  • Grillatut silakatGrillatut silakat
  • Haukivartaat grillissäHaukivartaat grillissä

Tagit

  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • suutari

Artikkelien selaus

Savukalatahna silakoista
Maailman helpoin kookoskala

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Grillatut ahvenfileet foliossa
  • Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Kokonaisena grillattu kuha
  • Suikaleina paistettu lahna
  • Ahvennyytit grillissä

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Grillatut ahvenfileet foliossa Grillatut ahvenfileet foliossa
  • Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?) Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)

Viimeisimmät kommentit

  • Ralf: Savukalatahna silakoista
  • Maarit: Sekakalapihvit
  • Arja: Sekakalapihvit
  • Maarit: Fileinä paistettu kampela
  • Maarit: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.