Bongasimme pari viikkoa sitten Torista edullisen hiiligrillin ja kävimme hakemassa sen oitis kotiin. Uuden hankinnan myötä kalan grillaaminen täällä kotioloissa helpottui huomattavasti. Olemmekin sen jälkeen grillailleet innokkaasti, ja ruokien onnistumis% on parantunut merkittävästi uuden hankinnan myötä.
Mökiltä tuli tuomisina erä tuoreita ahvenfileitä, jotka halusimme (tietenkin) grillata. Ahvenia ei ole tullut kovin usein grillattua, pienet fileet kun sopivat lähinnä nyytteihin. Tällä kertaa päätimme kokeilla eräänlaista avonyyttiratkaisua, jotta ruoka saisi grillissä myös aidon grilliruoan makua. Muutenhan nyytit olisi lähes samantekevää kypsentää uunissa.
Lisämausteensa ruokaan toivat valkosipulien kukat, jotka keräsimme jokin aika sitten talteen. Kukista tuli ruokaan vieno valkosipulinen aromi, joka ei ollut hallitseva. Saman efektin voisi ehkä tehdä valkosipuliruoho? Sittemmin olemme jo kerenneet kokeilla tätä herkullista ruokaa ilman valkosipulia: erittäin hyvää niinkin. Tästä ruoasta tuli kertaheitolla uusi kesälemppari meidän perheeseen.
Edes kokki itse ei keksinyt valmistamastaan ruoasta pahaa sanaa – täysin poikkeuksellista. Meillä ei ole juurikaan kokemusta hienoista kesäjuhlista, mutta nauttiessamme töllimme keittiössä tätä ylellistä illallista nyökyttelimme yhdessä ajatukselle, että tällaista ruokaa niissä kreivien pidoissa varmaan tarjotaan.
Grillatut ahvenfileet
- grillivuoka tai foliota
- ahvenfileitä (myös kuha käy!)
- suolaa, pippuria
- reilusti tuoretta timjamia
- n. 1/2 kevätsipulia
- n. 1/4 sitruunaa
- kirsikkatomaatteja
- (valkosipulin kukkia)
- oliiviöljyä
Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla ja asettele ne levyksi vuoan pohjalle. Hienonna sipuli, puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa sitruuna aivan ohuiksi lohkoiksi. Lisää kalan päälle yrtit, kevätsipuli, sitruunalohkot ja tomaatinpuolikkaat. Kaada päälle oliiviöljyä ja rouhi vielä kaiken kruunuksi hiukan mustapippuria. Aseta vuoka grilliin (ei suoraan hiilien ylle) ja kypsennä miedolla lämmöllä kansi suljettuna.