Usko tai älä, mutta salakkakin on ihan kelpo ruokakala – varsinkin jos ulapalla tuulee ja nälkä kurnii vatsaa. Tämän ruoan pääraaka-aineet ongittiin mökkilaiturin alta, kun navakka tuuli esti lähtemästä kauemmas kalaan. Samanlainen saalis taitaa olla saatavissa aika monen muunkin mökkirannasta, ja kyllä tätä ruokaa voi suositella kokeilemaan myös ns. hyvän sään aikana. Kauniina päivänä laiturilta onkiminen on mitä mukavinta puuhaa. Hommaan voi laittaa vaikka lapset. Sinne vaan kokeilemaan.
Itse en kykene onkimaan mato-ongella, joten onkiminen tapahtui meidän tapauksessa taikinasyötillä. (Taikinan resepti: vehnäjauhoja ja vettä.) Usein taikinamytty katosi koukusta, ja täytyy myöntää, että itse iloitsen siitäkin, kun kala onnistuu nappaamaan syötin jäämättä kiinni. Kalastus herättää minussa yhä vaan aika ristiriitaisia tunteita. Loppupeleissä vaaka kuitenkin kääntyy siihen, että on mukavaa pystyä hankkimaan ruokaa omasta rannasta, tietäen mistä ruoka on peräisin, ja varmana siitä että syömäni kalat ovat viettäneet vapaata elämää siihen asti kun minä ne pyydystän. Sitä voikin sitten miettiä, miten mukavaa se vapaa elämä on, kun alituiseen saa pelätä joutuvansa hauen suupalaksi. Mutta se onkin sitten toinen tarina.
Onkikalavartaat
- pikkukalaa: salakkaa, särkeä tai muita pieniä särkikaloja
- vihanneksia: kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa…
Marinadi:
- Runsaasti öljyä
- Yrttimaustetta
- Sitruunamehua
- Pippuria myllystä
- Hiukan sokeria tai hunajaa
- (Valkosipulia)
- Suolaa **
Suomusta kalat ennen perkaamista – jätä nahka. Nahka suojaa ohuita fileitä grillissä ja pitää fileet myös paremmin koossa. Perkaa tämän jälkeen kalat ja fileoi kalat ns. silakkafileiksi. Kelpo ohjeet käsittelyyn löytyy esimerkiksi täältä. Laita fileet marinadiin maustumaan ainakin tunniksi. ** Suolan voi laittaa marinadiin tai suolata kalat etukäteen.
Kasvikset voi marinoida samalla marinadilla, mutta niitä ei tietenkään tarvitse suolata yhtä vahvasti kuin kaloja.
Laita vartaisiin kasviksia ja rullattuja kalafileitä. Jos fileet ovat hyvin pieniä, niitä kannattaa laittaa vartaaseen useampi samaan myttyyn. Grillaa vartaat. Pikkukalat kuivuvat ja kärventyvät helposti, joten niitä kannattaa valella vielä marinadilla paistamisen yhteydessä.
Muista käsitellä onkikalat heti! Kala maistuu parhaalta, kun se käsitellään oikein ja nopeasti. Tämä on tärkeää myös onkikalojen ja erityisesti kesäisten särkikalojen kanssa. Särki(kin) voi saada sitä kuuluisaa “mudan makua”, jos se lojuu ämpärin pohjalla verestämättömänä ja perkaamattomana tuntikausia kesähelteillä. Kalan maku pysyy raikkaana, kun se tainnutetaan ja verestetään välittömästi ylös nostamisen jälkeen. Kun veri on laskettu, kala käsitellään mahdollisimman pikaisesti, jonka jälkeen se jäähdytetään.
Herkullista kesää 2020!