Parhaat pannuahvenet

Tätä herkkuruokaa en ollutkaan päässyt pitkään aikaan maistamaan. Ahventa syödään meillä yleensä ainoastaan kesäisin ja muutaman kerran talven aikana. Kesäahvenet päätyvät useimmiten fileiksi, mutta talvella ei ole aina varaa mistä valita. Onneksi pienistäkin ahvenista saa kokoansa suurempaa herkkua kun ne nylkee ja paistaa voissa. Nylkemällä kaikenkokoisista ahvenista saa helposti syömäkelpoisia.

Nylkeminen aloitetaan katkaisemalla kalan selkäranka niskasta. Tämän jälkeen leikataan kalasaksilla selästä kapea siivu nahkaa pois niin, että selkäevät lähtevät mukana. Nyt voidaan irroittaa nahka ahvenesta molemmin puolin niskasta päin lähtien. Tämä onnistuu helpoiten työntämällä sormet nahan ja lihan väliin ja työntämällä nitä kohti pyrstöä. Kun nahka on suurimmaksi osaksi irti, otetaan toisella kädellä pyrstöstä kiinni ja toisella pyrstöpuolen nahasta ja vedetään, joilloin nahka irtoaa suolineen ja päineen lihasta. Nyljetty ahven kannattaa huuhdella, jonka jälkeen se on pannuvalmis.

 

Paistettu ahven:

  • nyljettyjä ahvenia
  • suolaa
  • ruisjauhoja
  • paljon voita

Suolaa nyljetyt ahvenet. Pyörittele ne ruisjauhoissa ja paista runsaassa voissa kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin, kunnes kalat ovat rapeita ja kauniin ruskeita. Paras lisuke on voihin ja täysmaitoon tehty perunamuusi. Parempaa talviherkkua saa hakea.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *