• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me
Kalankäsittelyohjeita, Kalaruokaa ja reseptejä, Mökkiruokaa  /  30.6.2017

Suikaleina paistettu lahna

Kirjoitti: Yhteistyötä

Pienet lahnat ovat ruotoisuutensa takia hankalia valmistaa ruuaksi (tai siis syödä…). Kalapullataikinan raaka-aineena ne toimivat erittäin hyvin, mutta pullataikinan vääntäminen muutaman pikkuruisen lahnan takia tuntuu kohtuuttomalta projektilta. Lihamyllyn putsaus ja huolto on sellainen operaatio, että siihen ei aivan pienen taikinamäärän takia tee mieli ryhtyä. Mökillä menee muutenkin suuri osa päivästä ruuan raaka-aineiden hankintaan ja jatkokäsittelyyn.

Pikkulahnoja kuitenkin tulee verkoista sivusaaliina usein, joten uudet ideat niiden kokkailuun ovat olleet kovasti tervetulleita. Kun jälleen juhannuksena verkoista löytyi kuhan sijaan lahnoja, päätimme tällä kertaa kokeilla oivallisen Kesämökin kalaherkut -kirjan vinkkiä, jossa neuvotaan laittamaan lahnat suikaleiksi ruotoineen.

Emme olleet varanneet parin päivän reissulle kummoisia ruoka-ainesvaroja, joten pääateriasuunnitelman kariuduttua turvauduimme aina yhtä hyvin toimivaan varasuunnitelmaan B, eli korppujauhoilla leivitykseen ja muurikalla paistamiseen. Tämä valmistustapa on tuskin koskaan tuottanut kurjaa lopputulosta eikä pettänyt tälläkään kertaa. Lahnasuikaleet maistuivat herkullisilta ja niistä tuli jopa parempia kuin vertailuun osallistuneista ahvenfileistä, joita myös paistoimme.

Lahnasuikaleista tuli muurikassa rapeita ja rasvaisia suupaloja. Niiden kanssa sopii raikas salaatti.

Ruodot eivät aiheuttaneet juurikaan kakomista, eli niitä ei huomannut muuta kuin yhden isoimman lahnan kohdalla. Nyt ei ollut kyse pelkästään paatuneiden kalansyöjien mielipiteistä, vaan mielipiteeseemme yhtyi myös ruokavieraamme, joka ei totisesti iloitse ruodoista ruuassaan ja suhtautuikin alunperin lahnakokeiluun asiaan kuuluvalla kriittisyydellä.

Käyttämämme lahnat olivat noin 500-700 gramman painoisia, joten voimmekin lämpimästi suositella suikaleina paistamista ainakin alle puolikiloisille lahnoille. Kilon kokoa hätyytellessään lahnan lihasruodot ovat jo niin paksuja, että y-ruodon haarakohdat voi huomata pureskellessaan. Jos on ruotoihin tottuneita syöjiä, ei näistä silloinkaan tosin ole juuri haittaa.

Yksinkertainen leivitys ja voissa paistaminen on toimiva ja helppo ratkaisu, mutta lahnasuikale toimisi varmasti raaka-aineena esimerkiksi wokeissa. Tämänkertaisen kokeilun rohkaisemina varmasti syömme lahnaruokaa entistäkin useammin.

Lahna oli maistunut myös poissaollessamme laiturilla piipahtaneelle ruokavieraalle, joka oli tuonut omat eväät mukanaan ja poistunut sotkuja siivoamatta.

 

Ohje lahnan paloitteluun ruotoineen: 

Aluksi perataan ja tarvittaessa myös suomustetaan (hyvin verestetty) lahna. Lahnaa ei tarvitse suomustaa, jos poistaa fileointivaiheessa nahkan. Itse pidämme kalan nahkan mausta sen verran, että suosimme suomustusta.

Suomustuksen ja perkaamisen jälkeen lahna fileoidaan. Erityisesti pienissä lahnoissa on kylkiruotojen ja nahkan välissä niin vähän lihaa, että olen leikannut kylkiruodot niiden alla olevine lihoineen kokonaan pois fileestä. Näin leikattuna lahnafile on pitkulainen, ja siinä ovat jäljellä enää y-kirjaimen muotoiset lihasruodot.

Kun fileestä leikkaa poikittain noin puolen sentin paksuja tai vieläkin ohuempia suikaleita, y-ruodot katkeavat yhtä lyhyiksi pätkiksi. Pienellä lahnalla nuo ruodot ovan vielä niin hentoja ja ohuita, etteivät ne haittaa syödessä.

Tämä kannellinen design-astia sopii hyvin kalapalojen säilytykseen ja leivitykseen.

Lisää kalajuttuja...

  • Neljän maun lahnapullatNeljän maun lahnapullat
  • LahnaburgeritLahnaburgerit
  • Lahnaa hiilloksellaLahnaa hiilloksella
  • Marinoidut särjet halsterissaMarinoidut särjet halsterissa
  • Särkeä egyptiläisittäinSärkeä egyptiläisittäin
  • Pasuria pannullePasuria pannulle

Tagit

  • kesäherkkuja kalasta
  • lahna
  • roskakala

Artikkelien selaus

Juhannuksen kalaherkut
Grillattu siika

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela
  • Perinteinen mademuhennos
  • Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Suikaleina paistettu lahna

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (103)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (22)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela Fileinä paistettu kampela

Viimeisimmät kommentit

  • Maarit: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)
  • Kimmo Korhonen: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Haukea tomaattikastikkeessa
  • Maarit: Voissa paistetut silakat

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.