Valio-myrskyn tyyntyminen innosti pienen joukon kookkaita ahvenia uimaan mökkirannan verkkoihin. Fileiksi menivät, mutta keskipainon pyöriessä lähes ennätyslukemissa en taaskaan malttanut ruotoja pois heittää. Kalakeitto taas tiedossa! Sellainen ajatus kävi mielessä, että tällä kertaa voisi poistua mukavuusalueelta ja maustaa keiton muullakin kuin suolalla. Chiliä, valkosipulia ja perunaa oli yllin kyllin, joten ajattelin niiden ympärille jotain rakentaa.
Keiton ainekset:
- 1 – 2 litraa tuoreista kaloista keitettyä kalalientä
- halutessa myös kalafilettä
- suolaa
- tölkillinen (4 dl) kookosmaitoa
- 1 kg perunoita
- currya
- chiliä
- 1 – 2 sipulia
- valkosipulia
- inkivääriä
- fenkoli
- voita kuullottamiseen
- ruohosipulia koristeluun
Keittelin siis aluksi ahventen ruodot kuorien samalla keittyessä syntyneen vaahdon pois. Siivilöin sitten liemen puhtaaksi ruodoista ja lisäsin pilkotut perunat sekä suolan joukkoon. Tällä aikaa kuullotin pilkotut chilit, sipulit, valkosipulit, inkiväärin ja fenkolin ja lisäsin curryn sekaan. Kuullottamisen jälkeen heivasin rehut keittoon ja jatkoin porisuttelua. Kun perunat alkoivat näyttää kypsymisen merkkejä, lisäsin keittoon vielä kookosmaidon sekä ahventen ruodoista nyhdetyt roippeet ja pari pilkottua filettäkin. Annoin vielä kerran kiehahtaa, jonka jälkeen silppusin päälle tuoretta ruohosipulia ja laitoin tarjolle.
Miltäkö maistui? Samettiselta, mutta silti tuliselta, jopa jollain lailla hienostuneelta. Aivan todella hyvä ja herkullinen kokeilu. Joskus näköjään onnistuu ensimmäisellä kerralla, vaikka useimmiten ei näin tapahdu. Ehkäpä suhteellisen turvalliset ainesosat ja runsas tyydyttyneen rasvan määrä taas kerran auttoivat kokkia hädässä. Suosittelen!