Tämä Kotikokilta lainattu resepti on helppoutensa ja maittavuutensa takia erittäin suosittu ruokapöydässämme. Joskus vuosia sitten sattumalta kokeilin tätä ja olen sen jälkeen valmistanut sitä useita kertoja eri variaatioin. Kuitenkin alkuperäinen resepti on konstailemattomuudessaan miellyttävin ja rehellisin.
Kreikkalainen uunikala:
- ½ kg ahvenen, kuhan tai muun valkoisen kalan filettä
- ½ dl oliiviöjyä
- ½ dl valkoviiniä
- puolikkaan sitruunan mehu
- 2 – 3 murskattua valkosipulin kynttä
- runsaasti tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 3-4 viipaloitua tomaattia
- pehmeää valkoista herkkuleipää murennettuna
Aseta kalafileet uunivuokaan ja kaada loraus oliiviöljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita oliiviöljy, valkoviini, sitruunamehu, valkosipulimurska ja yrtit keskenään ja kaada seos kalojen päälle. Aseta vielä vuoan pinnalle viipaloituja tomaatteja ja lopuksi murennettua leipää. Anna muhia reilu puoli tuntia 175 asteisessa uunissa ja tarjoa esimerkiksi riisin kera.
Kuvan ateriassa käytimme kauraleipää, jonka käyttöä vehnäleivän sijasta en voi suositella kuin painavista syistä.