• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me
Kalaruokaa ja reseptejä, Uuniruoat  /  10.9.2018

Sadonkorjuun kala

Kirjoitti: Maarit

Kai se on uskottava: kesä alkaa olla takana päin. Vielä saa kuitenkin maistella kesän makuja puutarhasta, sillä satokausi jatkuu. Kokonaisuudessaan tämän ensimmäisen maalla asutun kesän sato jäi pieneksi, mutta pieniä makupaloja on saatu ja saadaan edelleen. Nyt syyskuussa puutarhasta löytyy vielä kesäkurpitsaa, perunaa, lehtikaalia ja kirsikkatomaatteja.

Kaikkein tärkein sadonkorjuu meille oli tietenkin ensimmäisen omassa maassa kasvaneen valkosipulisadon nosto, joka tapahtui pari viikkoa sitten. Suuri osa viime syksynä istuttamistamme talvivalkosipuleista hukkui loppusyksyn monsuunisateissa ja talvesta selvinneitä koetteli vielä tämän kesän armoton kuivuus. Emme mitenkään ehtineet kantaa kasvimaalle niin paljon kuin rutikuiva maa olisi huutanut. Valkosipulit jäivät harmittavan pieniksi, mutta hiukan lohtua antaa sentään niiden erinomainen laatu ja maku. Viime vuonna valkosipuleita riitti muutama kilo myytäväksikin, mutta tänä vuonna napataan vain itsellemme ruokavalkosipulit ja loput laitetaan takaisin maahan loppusyksyllä – toivottavasti tällä kertaa ajoitus on parempi kuin viime vuonna.

Sadonkorjuun jälkeen ollaan tietenkin syöty paljon valkosipulilla maustettuja ruokia. Tuore valkosipuli antaa ruoalle ihan erilaisen maun kuin pidempään säilytetty. Ylipäätään tuo itse kasvatettu valkosipuli on mielestäni aromikkaampaa ja ei niin tymäkkää kuin kaupan valkosipuli, mutta oma makukokemus on tässä kohtaa varmasti hyvin puolueellinen.

Valkosipuli on yksi pääraaka-aine suursuosikissamme, Kreikkalaisessa kalassa. Valkosipulisadon saatuamme halusin tehdä taas kerran tätä taivaallisen makuista ruokaa, mutta ajattelin että siinä voisi tällä kertaa hyödyntää tomaattien lisäksi myös muita satokauden kasviksia. Syntyi mukavan värikäs vuokaruoka, johon tuli kirsikkatomaatteja ja kesäkurpitsaa.

“Kreikkalainen uunikala” on helppo ja aina yhtä herkullinen kalaruoka, jota voi varioida mielensä mukaan. Tärkeintä on valkoviinistä, öljystä, yrteistä ja valkosipulista tehtävä kastike, jossa muhinut kala on käsittämättömän hyvää. Alkuperäisreseptiin verrattuna tästä sadonkorjuuversiosta tuli märempi, koska kesäkurpitsa luovutti uunissa nestettä. Maku ei kuitenkaan ollut millään tavalla väljä, vaan kasvikset, paahtuneet leipäpalat ja kastike olivat niin herkullisia, että kala jäi suorastaan niiden varjoon. Tätä ruokaa voisi mainiosti tehdä kasvisruokana ilman kalaa. Iso kesäkurpitsa kannattaa itkettää ja ehkä paahtaa etukäteen, pienen laitan jatkossakin ilman esikäsittelyjä.

Sadonkorjuun kala

  • n.500 g ahven- tai kuhafileitä
  • pieni kesäkurpitsa
  • puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
  • ~0,5 dl oliiviöljyä
  • ~0,5 dl valkoviiniä
  • reilusti basilikaa ja/tai muita tuoreita yrttejä maun mukaan
  • 2-4 kynttä (tuoretta) valkosipulia
  • (kevätsipuli)
  • suolaa ja pippuria
  • 3 siivua vaaleaa paksukuorista maalaisleipää (Paesano-leipä sopi ihan erinomaisesti)

Suolaa kalat ja laita ne uunivuoan pohjalle. Tee kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset kulhossa. Pilko kasvikset ja pyöräytä ne kastikkeessa. Kaada kastike ja vihannekset kalojen päälle. Leikkaa leipä noin 1,5-2 cm kuutioiksi ja ripottele vuokaan. Paista uunissa noin 200 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes kastike on kiehahtanut. Tarjoa riisin kanssa.

Ruoanlaiton venyessä lähettelin itselleni keittiön tervehdyksiä hillitäkseni alati kasvavaa nälkääni. Suuri osa jäljelle jääneestä leivästä upposikin saman tien parempiin suihin. Ruoasta ylijääneet kesäkurpitsasiivut grillasin uunissa ja tein niistä tahnaa, joka sopi levitettäväksi leivän päälle.

Lisää kalajuttuja...

  • Vielä parempi kreikkalainen uunikalaVielä parempi kreikkalainen uunikala
  • Ahvenfileet á la RennaiseAhvenfileet á la Rennaise
  • Kohti omavaraistaloutta: ahventa kantarellikastikkeen keraKohti omavaraistaloutta: ahventa kantarellikastikkeen kera
  • Valkosipulia ja kuusenkerkkääValkosipulia ja kuusenkerkkää
  • Täydelliset ahvenhampurilaisetTäydelliset ahvenhampurilaiset
  • Kesäillan yrttikuhaKesäillan yrttikuha

Tagit

  • ahven
  • valkosipuli

Artikkelien selaus

Ahventa – ja tattia kanssa
Voissa paistetut silakat

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela
  • Perinteinen mademuhennos
  • Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
  • Suikaleina paistettu lahna
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (103)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (22)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela Fileinä paistettu kampela

Viimeisimmät kommentit

  • Maarit: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Grillattu kuha (mikä voisi mennä pieleen?)
  • Kimmo Korhonen: Savustetut haukiruusukkeet
  • Kimmo Korhonen: Haukea tomaattikastikkeessa
  • Maarit: Voissa paistetut silakat

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Me

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.