Kai se on uskottava: kesä alkaa olla takana päin. Vielä saa kuitenkin maistella kesän makuja puutarhasta, sillä satokausi jatkuu. Kokonaisuudessaan tämän ensimmäisen maalla asutun kesän sato jäi pieneksi, mutta pieniä makupaloja on saatu ja saadaan edelleen. Nyt syyskuussa puutarhasta löytyy vielä kesäkurpitsaa, perunaa, lehtikaalia ja kirsikkatomaatteja.
Kaikkein tärkein sadonkorjuu meille oli tietenkin ensimmäisen omassa maassa kasvaneen valkosipulisadon nosto, joka tapahtui pari viikkoa sitten. Suuri osa viime syksynä istuttamistamme talvivalkosipuleista hukkui loppusyksyn monsuunisateissa ja talvesta selvinneitä koetteli vielä tämän kesän armoton kuivuus. Emme mitenkään ehtineet kantaa kasvimaalle niin paljon kuin rutikuiva maa olisi huutanut. Valkosipulit jäivät harmittavan pieniksi, mutta hiukan lohtua antaa sentään niiden erinomainen laatu ja maku. Viime vuonna valkosipuleita riitti muutama kilo myytäväksikin, mutta tänä vuonna napataan vain itsellemme ruokavalkosipulit ja loput laitetaan takaisin maahan loppusyksyllä – toivottavasti tällä kertaa ajoitus on parempi kuin viime vuonna.
Sadonkorjuun jälkeen ollaan tietenkin syöty paljon valkosipulilla maustettuja ruokia. Tuore valkosipuli antaa ruoalle ihan erilaisen maun kuin pidempään säilytetty. Ylipäätään tuo itse kasvatettu valkosipuli on mielestäni aromikkaampaa ja ei niin tymäkkää kuin kaupan valkosipuli, mutta oma makukokemus on tässä kohtaa varmasti hyvin puolueellinen.
Valkosipuli on yksi pääraaka-aine suursuosikissamme, Kreikkalaisessa kalassa. Valkosipulisadon saatuamme halusin tehdä taas kerran tätä taivaallisen makuista ruokaa, mutta ajattelin että siinä voisi tällä kertaa hyödyntää tomaattien lisäksi myös muita satokauden kasviksia. Syntyi mukavan värikäs vuokaruoka, johon tuli kirsikkatomaatteja ja kesäkurpitsaa.
“Kreikkalainen uunikala” on helppo ja aina yhtä herkullinen kalaruoka, jota voi varioida mielensä mukaan. Tärkeintä on valkoviinistä, öljystä, yrteistä ja valkosipulista tehtävä kastike, jossa muhinut kala on käsittämättömän hyvää. Alkuperäisreseptiin verrattuna tästä sadonkorjuuversiosta tuli märempi, koska kesäkurpitsa luovutti uunissa nestettä. Maku ei kuitenkaan ollut millään tavalla väljä, vaan kasvikset, paahtuneet leipäpalat ja kastike olivat niin herkullisia, että kala jäi suorastaan niiden varjoon. Tätä ruokaa voisi mainiosti tehdä kasvisruokana ilman kalaa. Iso kesäkurpitsa kannattaa itkettää ja ehkä paahtaa etukäteen, pienen laitan jatkossakin ilman esikäsittelyjä.
Sadonkorjuun kala
- n.500 g ahven- tai kuhafileitä
- pieni kesäkurpitsa
- puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
- ~0,5 dl oliiviöljyä
- ~0,5 dl valkoviiniä
- reilusti basilikaa ja/tai muita tuoreita yrttejä maun mukaan
- 2-4 kynttä (tuoretta) valkosipulia
- (kevätsipuli)
- suolaa ja pippuria
- 3 siivua vaaleaa paksukuorista maalaisleipää (Paesano-leipä sopi ihan erinomaisesti)
Suolaa kalat ja laita ne uunivuoan pohjalle. Tee kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset kulhossa. Pilko kasvikset ja pyöräytä ne kastikkeessa. Kaada kastike ja vihannekset kalojen päälle. Leikkaa leipä noin 1,5-2 cm kuutioiksi ja ripottele vuokaan. Paista uunissa noin 200 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes kastike on kiehahtanut. Tarjoa riisin kanssa.
Lapsien takia käytin vähemmän valkosipulia. Maistui jopa 6-vuotiaalle. HYVÄ