Pitkästä aikaa tärkeimmän äärellä: tällä kertaa lautasella voissa käristettyjä silakoita, mikäpä sen ihanampaa.
Silakat oli kalastettu torstaina ja syötiin perjantaina. Halusimme valmistaa ne ilman kikkailuja ja kyllä kannatti. Ruisjauhot unohtuivat kauppaan, joten nämä tuli kieriteltyä vehnäjauhoissa. Ei se kyllä makua pahentanut. Meillä ei jostain syystä ole ennen syöty silakkaa tällä tavalla kokonaisena paistettuna, vaikka itselleni nämä silakat maistuivat jopa paremmin kuin samaan tapaan valmistetut muikut.
Paistetut silakat olivat ehdottomasti parhaimmillaan hetken jäähtyneenä – suoraan pannulta tullessaan ne olivat hiukan lötköjä, mutta jäähtyessään paistopinta muuttui herkullisen rapsakaksi. Päivällisvieraamme kyseli ensimmäisen silakan kohdalla epäuskoisena kuuluuko pyrstökin syödä, mutta yhden maistettuaan mutusti loputkin tyytyväisenä menemään. Ruodoistakaan ei ollut vaivaa, koska ne ehtivät näin pienissä kaloissa pehmentyä paiston aikana täysin harmittomiksi.
Yleensä kala kannattaa paistaa miedolla lämmöllä ja varoa käräyttämistä, mutta tämä ei missään nimessä päde silakkaan eikä muikkuun. Niihin kuuluu tiristää ihana ruskeaksi paistunut pinta.
Ei liene sattumaa, että blogimme suosituimmat artikkelit ovat pannulla paistettu siika ja pannulla paistettu ahven. Voissa paistettu kala vaan on niin älyttömän hyvää. Kummempaa reseptiä siihen ei tarvita, mutta tässä nyt kuitenkin muistin virkistykseksi:
Voissa paistetut silakat
- perattuja kokonaisia silakoita
- reilusti voita
- sopivasti suolaa
- vehnäjauhoja (ruisjauhoja, jos muistat käydä kaupassa)
Tarjoile muusin tai keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kanssa.
Helppo kastike paistetuille silakoille:
- 1 prk ranskankermaa
- muutaman cm:n pala purjoa
- 1/2 punttia tilliä
- sitruunamehua
- noin 1 tl sinappia
- muutama pyöräytys pippuria myllystä
- ripaus sokeria
- hiven suolaa
Sekoita ja anna tekeytyä kylmässä ainakin silakoiden paistamisen ajan.
Nam!!! Paistetut silakat on niiiiin hyviä!
Nyt on taas käsillä hyvä silakankalastusaika ja ajattelimmekin viikonloppuna mennä kokeilemaan josko Ahti olisi antelias.
Oli niin herkkua, että syötiin näitä eilen jo toisen kerran viikon sisään, kun saatiin lisää silakoita. 😀 Hyvää kalaonnea viikonlopuksi!