Parisen viikkoa sitten törmäsimme Kantsun Prisman lähiruokatorilla herkullisen näköiseen kalatuotteeseen ja päädyimme ostamaan paketin mukaan, vaikka kyseessä olikin meidän talouden mittapuulla varsinainen luksusherkku: parinsadan gramman paketti kylmäsavustettua silakkaa maksoi noin 6 euroa. Sijoitus osoittautui kuitenkin oikein kannattavaksi, sillä kyseessä oli todella maukas kalajaloste, jollaista emme ennen olleet maistaneet.
Valmistaja Piipanoja Oy oli kaiken kaikkiaan meille ihan uusi tuttavuus. Yrityksen kotisivuilta selvisikin, että se valmistamia tuotteita on myynnissä lähinnä Turun seudulla, joten eipä ihme ettemme ole siihen törmänneet. Varmasti myös pääkaupunkiseudun herkkukaupat myyvät näitä kalatuotteita, mutta meillä tuulipukukansalaisilla tulee harvemmin asioitua muualla kuin marketeissa.
Kävin etsimässä Piipanojan kotisivuilta hiukan taustatietoa tätä juttua varten. Silakoista ei löytynyt alkuperä- tai muuta tietoa, mutta sen sijaan löytyi käyttöohje: silakoiden nahkojen mainitaan hiukan kitkeröityvän savustuksessa, ja tästä syystä niiden poistamista tarjoiluvaiheessa suositellaan. Me emme tätä varoitusta ehtineet etukäteen huomata, mutta söimme kyllä silakat hyvällä ruokahalulla nahkoineen päivineen. Mikäli nahkassa hiukan kitkeryyttä olikin niin se ei ollut millään muotoa häiritsevä, mutta savustettu nahka oli kyllä hiukan sitkeä ja siten hankala, joten jatkossa varmasti otamme vinkistä vaarin ja nahkomme kalat ennen tarjoilua.
Nahkoineen tai ilman, ihanan suolaiset silakat sopivat joulun(alus)ajan herkkupöytiin kuin nenä päähän – kannattaa kokeilla, jos etsit vaihtelua silli- ja lohitarjoilujen oheen. Silakka ei maistunut alkuunkaan silakkamaiselta (jos tiedätte mitä tarkoitan) ja uppoaa todistetusti myös sellaisille henkilöille, jotka eivät etikkasilakoista välitä.
Meidän remonttikeittiössä kala tarjoiltiin askeettisesti ruisleivän kanssa pahvilautaselta. Joulupöytään tästä saisi väännettyä vaikka mahtavan makuisen savukalatahnan. Toki fileet voi tarjota myös sellaisenaan muiden savukalojen ohella. Tämän maistelukokemuksen perusteella kylmäsavusilakka ei häpeile yhtään savustettujen lohikalojen rinnalla.
Kalablogi jakaa Piipanojalle lisäpisteitä pakkaukseen panostamisesta! Ilman houkuttelevaa tuotepakkausta tämäkin ostos olisi jäänyt tekemättä. Minua henkilökohtaisesti harmittaa kovasti, että niin moni pientuottaja jättää pakkaussuunnittelun välistä tuodessaan tuotteensa markkinoille. Se muutaman satasen panostaminen tuotepakkauksen suunnitteluun todellakin maksaa itsensä takaisin, jos tuote on muutenkin hyvä. Ja huonoa tuotettahan ei kannata tuoda markkinoille ylipäätään.
Silakan kylmäsavustamista itse kannattaa kokeilla, jos vain on siihen mahdollisuus. Mekin varmasti testaamme, kunhan saamme tee-se-itse-kylmäsavukaappimme tulevaisuudessa käyttöön. Tällä hetkellä se on työlistalla jossain noin kilometrin kohdalla – mutta lähestyy pikkuhiljaa.
Jos sinä lukija olet löytänyt lähikaupastasi jonkun muun tuottajan kylmäsavusilakkaa, niin jätä ihmeessä kommenttikenttään vinkki muillekin vierailijoille!
Mukava nähdä että nostatte esille pieniä jalostamoita ja uusia tuotteita! Löysin jouluksi tällaisen rovaniemeläisen jalostajan kuin Kalapalvelu 66 33 N. (Facebookista ainakin löytyy). Silakoita heiltä ei löydy, mutta jouluna söimme erinomaisia savukalatuotteita, erityisesti miellytti taisi olla savutuplaksi nimetty tuote, jossa oli yhdistetty haukea ja kirjolohta. Uudenvuodenaattona saimme suussasulavaa kylmäsavuhaukea. Eipä olisi arvannut että hauesta saa aikaan mitään niin herkullista. Kalapalvelulla näkyi olevan myös kylmäsavustettua Jäämeren sinipallasta. Haukea arvostetaan niin vähän, varsinkin täällä pohjoisessa, että oli tosi hienoa maistella näin hyviä tuotteita.
Toivottavasti turistit osaavat arvostaa haukea enemmän kuin lappilaiset! 🙂 Meillä oli kylmäsavustettua pallasta toissajouluna pikku maistiaispala – kuulemma tykkäsin siitä, mutta ilmeisesti se oli kuitenkin elämyksenä aika vaatimaton, kun ei jäänyt ollenkaan mieleen. Kunhan saadaan kylmäsavulaitteistot iskuun niin täytyy tuupata sinne kaikki kotimaiset ruokakalat vuorollaan ja katsoa mikä voittaa makutestin – hauki on varmasti ihan kärkipäässä.