Tällä viikolla HS uutisoi kallistuvasta suomalaisesta kalasta. Koska luen lehteni samalla pieteetillä kuin piru lukee raamattunsa, takerruin sanavalintoihin jo heti jutun alussa: ”Silakkaa saisi halvalla, mutta niin broileriakin.” Sikäli kun tiedän, broileri ei vieläkään ole kala. Lisäksi näiden kahden elintarvikkeen tuotantotavoissa on aikamoisia eroavaisuuksia. Ok, ymmärrän että toimittaja kenties ajatteli jotain oletettua keskivertokuluttajaa, joka etsii halpaa proteiininlähdettä ruokkiakseen kotona odottavat nälkäiset suut. Silti broilerin ja silakan vertaaminen tuntui oudolta etenkin kalaruokaa käsittelevässä jutussa. Juuri sen keskivertokuluttajan kun pitäisi ravitsemussuositusten mukaisesti syödä kalaa noin kolmesti viikossa kalalajeja vaihdellen. Silakka tarjoaa mahdollisuuden valmistaa kala-ateria villinä kasvaneesta luonnonkalasta parhaimmillaan noin kuudella eurolla kilo.
Tämä mieltäni kuohuttanut harmiton pikku kommentti kertoi taas karusti ennakkoluuloista. Että on vaikea ymmärtää jonkun ostavan silakoita ruoakseen, jos ja kun saatavilla on muutakin. Syötäviksi kelpaaviksi kaloiksi tunnistetaan kotimaisista kuha, siika ja ahven, joiden hinta fileenä pyörii helposti siellä yli 30 eurossa kilolta. Silloin tietenkin kala tuntuu kalliilta etenkin kolmesti viikossa syötynä.
Makutottumuksista ei sovi kiistellä, ja ymmärrän hyvin ettei silakka kaikille maistu (tosin viime viikon päättömän herkullliset päättöminä paistetut silakat kyllä tekivät ymmärtämisestä hiukan vaikeampaa). Mutta se mikä hiukan harmittaa, on perusteeton aliarvostus, kun näitä edullisempia kalojamme kohdellaan b-luokan ruokana ihan vaan periaatteen (tai ehkä juuri periaatteettomuuden!:)) vuoksi.
Tämän pitkähkön esipuheen jälkeen ajattelin jakaa savusilakkatahnan reseptin. Tämä oli todella hyvää saaristolaisleivän/ruisnappien kanssa. Oikeastaan ohje on lähes sama kuin edellisen aterian kastike, sillä erotuksella että joukkoon meni tietenkin nyt myös savukalaa. Juhlavamman tahnan (sen nimi on tietenkin MOUSSE) saa käyttämällä pohjaan osaksi kermavaahtoa.
Savukalatahna silakoista
vaikka jouluksi
- Noin 300 g savusilakkaa
- 1 prk ranskankermaa
- ½ ruukkua tilliä hienonnettuna
- noin 5 cm purjoa hienonnettuna
- 0,5-1 rkl sinappia (maista)
- ½ tl sokeria
- 1-2 rkl sitruunamehua
- muutama pyöräytys mustapippuria
Sekoita ja kuten aina kylmien kastikkeiden kohdalla, anna tekeytyä jääkaapissa mielellään ainakin tunnin ajan.
Maistuisi epäilemättä herkulliselta myös kylmäsavusilakoista tehtynä. Kunpa saataisiin pian tekniikka kylmäsavustamiseen niin päästäisiin testailemaan.
Tänä jouluna ajattelin haastaa itseni (ja myös muut, jos joku eksyy lukemaan) miettimään jouluksi uusia kalaherkkuja kotimaisesta kalasta. Ajattelin koittaa tehdä jonkin näköistä terriiniä ainakin. Perinteiset maustesilakat tietty kuuluvat joulun herkkuihin (vaikka toinen perheenjäsen saakin niistä puistatuksia), mutta niistäkin voisi koittaa vääntää taas jotain uudenlaista kokeilua. Jos ei itse ehdi väsätä tai ideat loppuu kesken, niin paikalliset kalastajat ja pientuottajat myy ainakin täällä meidän suunnalla todella hyvän kuuloisia tuotteita esim. Rekon kautta.
Ideat joulupöydän kalaruoista tervetulleita tänne päin!
Savukalatahna silakoista: Arvelet kylmäsavusilakoista tulevan hyvää. Olen sellaisia syönyt, kalat oli savustanut valtakunnan parhaimmistosavustajiin lukeituva savustamo. Ei ollut erityistä herkullista, enkä hanki toistamiseen – ymmärrän nyt syyn, miksei näitten myynti ole kovin vilkasta. Maistuisivatko ne salaatissa – en osaa arvioida. Mutta kylmäsavusilakka oli melkoinen pettymys, ehkä osittain korkealle nousseitten odotusten takia. Pitäydyn tavallisessa savusilakassa. Joka on herkullista.