• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä  /  22.11.2018

Savukalatahna silakoista

Kirjoitti: Maarit

Tällä viikolla HS uutisoi kallistuvasta suomalaisesta kalasta. Koska luen lehteni samalla pieteetillä kuin piru lukee raamattunsa, takerruin sanavalintoihin jo heti jutun alussa: ”Silakkaa saisi halvalla, mutta niin broileriakin.” Sikäli kun tiedän, broileri ei vieläkään ole kala. Lisäksi näiden kahden elintarvikkeen tuotantotavoissa on aikamoisia eroavaisuuksia. Ok, ymmärrän että toimittaja kenties ajatteli jotain oletettua keskivertokuluttajaa, joka etsii halpaa proteiininlähdettä ruokkiakseen kotona odottavat nälkäiset suut. Silti broilerin ja silakan vertaaminen tuntui oudolta etenkin kalaruokaa käsittelevässä jutussa. Juuri sen keskivertokuluttajan kun pitäisi ravitsemussuositusten mukaisesti syödä kalaa noin kolmesti viikossa kalalajeja vaihdellen. Silakka tarjoaa mahdollisuuden valmistaa kala-ateria villinä kasvaneesta luonnonkalasta parhaimmillaan noin kuudella eurolla kilo.

Tämä mieltäni kuohuttanut harmiton pikku kommentti kertoi taas karusti ennakkoluuloista. Että on vaikea ymmärtää jonkun ostavan silakoita ruoakseen, jos ja kun saatavilla on muutakin. Syötäviksi kelpaaviksi kaloiksi tunnistetaan kotimaisista kuha, siika ja ahven, joiden hinta fileenä pyörii helposti siellä yli 30 eurossa kilolta. Silloin tietenkin kala tuntuu kalliilta etenkin kolmesti viikossa syötynä.

Broilerista ei voi tehdä savukalatahnaa

Makutottumuksista ei sovi kiistellä, ja ymmärrän hyvin ettei silakka kaikille maistu (tosin viime viikon päättömän herkullliset päättöminä paistetut silakat kyllä tekivät ymmärtämisestä hiukan vaikeampaa). Mutta se mikä hiukan harmittaa, on perusteeton aliarvostus, kun näitä edullisempia kalojamme kohdellaan b-luokan ruokana ihan vaan periaatteen (tai ehkä juuri periaatteettomuuden!:)) vuoksi.

Tämän pitkähkön esipuheen jälkeen ajattelin jakaa savusilakkatahnan reseptin. Tämä oli todella hyvää saaristolaisleivän/ruisnappien kanssa. Oikeastaan ohje on lähes sama kuin edellisen aterian kastike, sillä erotuksella että joukkoon meni tietenkin nyt myös savukalaa. Juhlavamman tahnan (sen nimi on tietenkin MOUSSE) saa käyttämällä pohjaan osaksi kermavaahtoa.

Savukalatahna silakoista

vaikka jouluksi

  • Noin 300 g savusilakkaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • ½ ruukkua tilliä hienonnettuna
  • noin 5 cm purjoa hienonnettuna
  • 0,5-1 rkl sinappia (maista)
  • ½ tl sokeria
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • muutama pyöräytys mustapippuria

Sekoita ja kuten aina kylmien kastikkeiden kohdalla, anna tekeytyä jääkaapissa mielellään ainakin tunnin ajan. 

Maistuisi epäilemättä herkulliselta myös kylmäsavusilakoista tehtynä. Kunpa saataisiin pian tekniikka kylmäsavustamiseen niin päästäisiin testailemaan.

Tänä jouluna ajattelin haastaa itseni (ja myös muut, jos joku eksyy lukemaan) miettimään jouluksi uusia kalaherkkuja kotimaisesta kalasta. Ajattelin koittaa tehdä jonkin näköistä terriiniä ainakin. Perinteiset maustesilakat tietty kuuluvat joulun herkkuihin (vaikka toinen perheenjäsen saakin niistä puistatuksia), mutta niistäkin voisi koittaa vääntää taas jotain uudenlaista kokeilua. Jos ei itse ehdi väsätä tai ideat loppuu kesken, niin paikalliset kalastajat ja pientuottajat myy ainakin täällä meidän suunnalla todella hyvän kuuloisia tuotteita esim. Rekon kautta.

Ideat joulupöydän kalaruoista tervetulleita tänne päin!

savukalatahnaa ruisnappien päällä

 

Lisää kalajuttuja...

  • Silakoita vilakoitaSilakoita vilakoita
  • Voissa paistetut silakatVoissa paistetut silakat
  • Vieraslaji lautasella: savustettu mustatäplätokkoVieraslaji lautasella: savustettu mustatäplätokko
  • Grillatut silakatGrillatut silakat
  • Savustetut haukiruusukkeetSavustetut haukiruusukkeet
  • Silakkapihvit mozzarellatäytteelläSilakkapihvit mozzarellatäytteellä

Tagit

  • joulu
  • savukala
  • silakka

Artikkelien selaus

Voissa paistetut silakat
Sähkösavustin toimii sittenkin!

1 kommentti

  • Ralf
    22.8.2021

    Savukalatahna silakoista: Arvelet kylmäsavusilakoista tulevan hyvää. Olen sellaisia syönyt, kalat oli savustanut valtakunnan parhaimmistosavustajiin lukeituva savustamo. Ei ollut erityistä herkullista, enkä hanki toistamiseen – ymmärrän nyt syyn, miksei näitten myynti ole kovin vilkasta. Maistuisivatko ne salaatissa – en osaa arvioida. Mutta kylmäsavusilakka oli melkoinen pettymys, ehkä osittain korkealle nousseitten odotusten takia. Pitäydyn tavallisessa savusilakassa. Joka on herkullista.

    Vastaa

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Grillatut ahvenfileet foliossa Grillatut ahvenfileet foliossa
  • Sähkösavustin toimii sittenkin! Sähkösavustin toimii sittenkin!

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.