• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Pannulla paistellut  /  22.9.2015

Särkeä egyptiläisittäin

Kirjoitti: Maarit

Särki,  tuo vesiemme punasilmäinen hylkiö, jakaa syömähenkilöt kahteen leiriin: Niihin, joiden mielestä särki maistuu kalalta ja niihin, joiden mielestä särki maistuu särjeltä.

Itse olen pystyttänyt telttani leireistä jälkimmäiseen. Särki maistuu särjeltä niin vahvasti, että sille on kala-asteikollani oma lokeronsa. On hyvää kalaa, pahaa kalaa ja sitten on särkeä.

Minulle on valmistettu särkeä lukuisin eri tavoin ja useimpia olen syönyt ihan hyvällä ruokahalulla, mutta särjen maku on kuitenkin ollut aina niin hallitseva, etten ole pystynyt tarkastelemaan makuelämyksiä samalla skaalalla kuin muita kalaruokia. Särki on joko hyvää särjeksi, perussärkeä tai sitten erityisen särjenmakuista särkeä.

Nyt kuitenkin löytyi ruokalaji, joka onnistui nostamaan särjen arvoon arvaamattomaan: vertaiseksi muiden kalojen joukkoon, jopa kala-aateliseksi, rinnalle kuhan ja muiden kuninkaallisten.

Kyseessä oli resepti, jolla valmistimme aiemmin eriskummallista tilapiaa pariinkin otteeseen. Mietin jo rasvaista ja tympeähköä tilapiaa mutustellessani, että tässä mausteliemessä särki voisi saada aivan uusia ulottuvuuksia ja niinpä vain kävi: valkosipulimarinadissa uiskennellut särki oli paitsi erinomaisen maukasta, myös hyvin epäsärkimäistä. Rakenne oli täydellinen ja särjen maku sopi soosiin kuin nenä päähän. Särkifileet ovat niin pieniä, että ne olivat läpikotaisin marinadissa maustuneet. Fileiksi laitettu fisu oli mielestäni reseptiin erinomainen valinta, vaikka alkuperäisessä ohjeessa käytetään kokonaista kalaa.

Tällä ohjeella valmistettuna särjen ominaismaku tuntui kuuluvan tuotteeseen, eikä se noussut häiritsevän hallitsevaksi. Positiivinen kokemus lisää rohkeutta kokeilla jatkossa särkeä muihinkin mausteisiin ruokalajeihin. Runsaasta särjenkäytöstä saattaa kenties myös seurata se, että lopulta särjen makuun tottuu niin perin pohjin, että sekin alkaa maistua kalalta.

Resepti on kirjoitettu ylös täällä >

sarkea_egyptilaisittain1
Särkeä marinoitumassa
Syömävalmista
Syömävalmista

Kolme tähteä ja jatkoon.

Lisää kalajuttuja...

  • SärkiherkkuSärkiherkku
  • Marinoidut särjet halsterissaMarinoidut särjet halsterissa
  • OnkikalavartaatOnkikalavartaat
  • Frittisärjet ja piri piri -kastikeFrittisärjet ja piri piri -kastike
  • Ruisjauhoilla kuorrutetut kuoreetRuisjauhoilla kuorrutetut kuoreet
  • SekakalapihvitSekakalapihvit

Tagit

  • roskakala
  • särki

Artikkelien selaus

Sähkönmakuiset muikut
Hedelmäistä haukea (älä kokeile kotona)

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Fileinä paistettu kampela Fileinä paistettu kampela
  • Homburgin hauki Homburgin hauki

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.