Olemme pariin kertaan tehneet ahvenesta herkkuruokaa, johon laitetaan myös omppua sekä runsaasti kermaa (tai vielä mieluummin smetanaa!). Ruoka on ollut sangen maukasta niin nuotiolla kuin uunissa valmistettuna.
Tällä kertaa syyskesän mökkireissulla järven anti koostui lähinnä hauesta, mutta kun nuotionyyttejä olimme suunnitelleet tekevämme niin päätimme valmistaa niitä joka tapauksessa. Väärin!
Olin silpunnut kolme omenaa, kolme sipulia, muutaman keitetyn perunan ja valkosipulinkynnen valmiiksi odottamaan jatkokäsittelyä. Ykköskokki suolasi kalat ja asetteli kolmen folionyytin pohjalle kelpo köntin haukea kuhunkin. Kalojen päälle omenasipuliseokset ynnä perunat, mausteita ja ruokakermaa. Maustamiseen käytimme chilikastiketta, hunajaa, sinappia ja sitruunaa, joka nyyttiin hiukan erilaisena yhdistelmänä. Sitten nyytit nippuun ja nuotiolle hyväksi toviksi.
Syömähommiin siirryttäessä ensimmäisestä nyytistä paljastui epämiellyttävästi hauen ja uuniomenan risteytystä muistuttava tuote, joka huumasi hedelmäisen makealla hajullaan eikä houkutellut maistamaan. Maistoimme kuitenkin, koska nälkä oli. Pettymyksen karvas maku nousi molempien kokkien suuhun, kera hedelmäisen hauen äitelyyden.
Ruuan hiukan jäähdyttyä maku vähän tasottui ja vaikutelma oli tasapainoisempi, mutta vieläkin omenan omenamaisuus ja hauen haukimaisuus sekä näiden makujen keskinäinen riitaisuus puskivat läpi. Hauki on monissa ruuissa kala paikallaan, mutta omenan kanssa en sitä enää taida yhdistää. Ja tulipa muistutus siitäkin, että hauen kanssa sopivat parhaiten käytettäväksi rasvaiset maitotuotteet – ei 10% ruokakerma.
Tätä ruokalajia ei viitsitty edes kunnolla kuvata, mutta eiköhän tämä sanallinen selostus jo sellaisenaankin tee riittävästi kunniaa tälle epämääräiselle sörsselille.