Vaikka työkseni olen paljon tekemisissä kalojen kanssa, on vapaa-ajankalastukseni jäämässä yhä pienempään osaan. Erityisesti talvikalastus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Muutama viikko sitten kävin ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen pilkillä, joka toikin meille pitkästä aikaa ahvenfilettä pöytään. Raitapaitojen lisäksi tuli erikoisen paljon sivusaalista, kun morriin tarttuivat myös särjet ja säyneet ja tasapainopilkkiin hauet.
Kun säyneet ja hauet olivat särkien lailla kaikki sangen pieniä, päätin leikata koko sivusaaliin fileiksi ja pusertaa yhdeksi kalamassaksi. Vanhan kunnon lihamyllyn sijaan kokeilin tehosekoitinta, joka toimi yllättävän hyvin eikä jättänyt massaan lainkaan ruotojäämiä.
Olen yleensä käyttänyt kermaa kalapihvien- ja pyöryköiden taikinan teossa, mutta massasta on usein tullut liian vetelää. Nyt kokeilin kerman sijasta kermaviiliä, joka saattoi tuoda ratkaisun ikuisuusongelmaan.
Sekakalapihvien resepti:
Taikinaan:
- noin 700 grammaa jauhettua sekakalaa (särki, säyne, lahna, hauki yms.)
- 0,5 rkl sitruunamehua
- 2 kananmunaa
- 1 dl kermaviiliä
- puolikas puntti tilliä (toinen puolikas kylmään kastikkeeseen)
- 1 pieni punasipuli pieneksi silputtuna
- suolaa maun mukaan
- ripaus musta- tai valkopippuria
Paistamiseen:
- (Maustettuja*) Korppu- tai ruisjauhoja. Myös gluteenittomat korppujauhot soveltuvat hyvin.
- Voita tai öljyä paistamiseen (meillä käytetään voin ja oliiviöljyn sekoitusta)
Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta suurehkoja pyöryköitä ja taputtele varovaisesti pihviksi jauholautasella niin että leivitys tarttuu pihvin molemmin puolin. Paista kullanruskeiksi ja tarjoa kylmän kastikkeen kanssa. (*Meillä on viime aikoina ollut leivityskäytössä valmiiksi maustettuja korppujauhoja, jolla saa helposti lisämakua pihvien pintaan. Toimi näissäkin pihveissä eri hyvin.)
Kylmä kastike kalapihveille: perus-perus-perusmalli
- 1 prk kermaviiliä
- puolikas puntti tilliä
- 1/3 tl sokeria
- hiukan mustapippuria myllystä
- (sitruunamehua)
Kiitos ohjeesta, hyviä tuli myös pelkästä hauesta!
Mahtavaa että maistui! Järkytykseksemme huomasimme, että Kalablogista on puuttunut haukipullien/-pihvien perusohje. Se asia on korjaantumassa lähiaikoina. Mutta hyvä kun löysit tämän sekakalapihvien ohjeen.