Sipooseen suuntautunut pyörillä tehty leikkimielinen kalastusreissu sai odottamattoman käänteen, kun vastoin kaikkia todennäköisyyksiä lähes 20 cm kalajigiini tarttui kala. Vielä erikoisemman tapauksesta teki se, että jigiin tarttunut kala oli reilunkokoinen lahna, vieläpä suusta kiinni. Suuruudenhulluutta, ahneutta, raivon sokaisemaa reviiritaistelua vai uskomattoman tarkkaa rokastusta? Samalla paikalla oli vastaavanlainen tärppi ja pari epämääräistä rouhaisua, joten vaikutti, että paikan päällä olisi ollut lahna jos toinenkin.
Lahnan otin mukaan, suolasin ja savustin. Kaupungissa kun oltiin, jouduin kaivamaan pitkästä aikaa esiin Muurikan sähkösavustimen. Aikaisempien epäonnistumisten jälkeen päätin nyt toden teolla keskittyä aiheeseen, etten epäonnistuisi tämän herkkupalan kanssa. Laitoin purupellille pari kourallista kostutettuja savupuruja (viskitynnyrilastuja!) ja pari sokeripalaa ja laitoin savustimen päälle. 15 minuutin kuluttua laitoin vuorokauden suolaantuneen ja hyvin valutetun lahnan pönttöön ja annoin savustua 40 minuuttia. Virran katkaisun jälkeen annoin maun tasaantua pöntössä vielä 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Tällä kertaa onnistui! Ihana kesäiseltä maistuva savukala oli suurta herkkua pitkän tauon jälkeen. Kala oli mehevä, savuisa eikä sähkökään juuri maistunut. Ehkäpä sähkösavustin sopii paremmin isoille kokonaisille kaloille kuin fileille tai pienille kaloille. Sähkösavustin saa tämän suorituksen jälkeen ilman muuta uuden tilaisuuden keittiössämme.
Herkullisten maisteluiden jälkeen kalasta jäi vielä puolikas jäljelle, joten sitä syötiin vielä seuraavanakin päivänä. Lisukkeena oli kylmä piparjuurikastike.
Pikainen piparjuurikastike kalalle:
– n. 2dl turkkilaista jogurttia
– pari lusikallista/puoli purkkia piparjuurituorejuustoa
– suolaa, sokeria
– ruohosipulia