Tänä vuonna kesä on jatkunut ihmeellisen pitkään. Tänäänkin sai ulkoilla t-paita päällä vaikka lokakuu väijyy ihan nurkan takana. Hyvä näin, eiköhän tässä syksyn aikana ehditä vielä lätäköissäkin loiskimaan ihan riittämiin.
Kesän tähtihetket vietettiin tänäkin vuonna mökillä: heinäkuinen kesälomaviikko jaksaa edelleen lämmittää mieltä, vaikka siitä on hujahtanut huomaamatta jo pari kuukautta.
Kiireen keskellä ei olla vielä kaikkia kesälomaruokiakaan saatu julki, joten tässä tulee niistä yksi, savukuharullat. Söimme kyseisen illallisen ulkona ja liekö sitten laskevan auringon luoman tunnelmavalaistuksen ansiota, mutta ruokahan näyttää hyvinkin herkulliselta ainakin kun sitä vertaa blogimme arkisempiin aterioihin.
Harmittavaisesti rullien leikkuupinta jäi epäsiistiksi kun nälkäinen kokki ei vaivautunut etsimään terävää veistä puolittamishommaa varten! Ja kun nyt tälle kokin solvaamisen tielle lähdettiin niin mainittakoon myös, että täytteitä tuli kyllä ahnehdittua rullien sisään hiukan liikaakin, ja etenkään ensimmäisiä pötkylöitä ei siitä syystä ollut ihan helppoa rullailla kiinni.
Täytteenä oli jääkaapin antimista kasaan kyhätty savukala-tuorejuustomössö, josta tuli tosi hyvää. Ilman savukalaa täytteen pohja toimii loistavasti kylmänä kastikkeena muille kalaruuille. Olemme syöneet sitä mm. loimukuhan kanssa. (blogimme ei tosiaankaan etene kronologisesti, kuten näkyy…)
Savustimme poikkeuksellisesti kalan fileinä, ja lopputulos oli myös sen kokeilun osalta onnistunut. Etenkin juhla-aterialle kala kannattanee laittaa fileiksi ennen savustusta niin saa oikein näyttävän näköistä muonaa pitopöytään. Fileiden kanssa täytyy vain olla tarkkana, etteivät ne pääse kuivumaan.
Savukuharullat
- tortillalettuja tai rullarieskaa
- kurkkua (+ vaaleaa balsamicoa)
- rapeaa salaattia
- savukuhaa (tai muuta savukalaa)
- 100g tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
- 100g turkkilaista jogurttia
- 1/4 sitruunaa
- 1 kevätsipuli
- 1 rkl hunajaa
- pippuria
Perkaa kala ja hienonna haarukalla
Sekoita tuorejuusto ja jogurtti toisiinsa. Lisää sipuli, sitruuna, hunaja ja pippuria sopivasti. Muista maistaa. Kääntele lopuksi sekaan savukala. Anna maustua kylmässä, jos ehdit odotella.
Leikkaa kurkku n. 5cm suikaleiksi, pirskota suikaleiden päälle vaaleaa balsamicoa ja anna marinoitua hetki.
Lusikoi tortillaletun päälle savukalatahnaa, asettele kurkut sievään jonoon ja laita vielä pari mahdollisimman rouskuvaa salaatinlehteä täytteiden päälle. Kääri rullalle.
…Näitä kuvia katsellessa täytyy todeta, että onneksi seuraavaan kesään on enää kahdeksan kuukautta!
Ihailtavaa mielenmalttia ettette syöneet kaikkea kuhaa suoraan savustimen jälkeen!