• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Graavit ja muut epäkypsät, Kalaruokaa ja reseptejä  /  16.9.2016

Limegraavattu toutain

Kirjoitti: Lauri

Uusien kalalajien kokeilumme sai jatkoa kun sain käsiini kookkaahkon toutaimen. Kala meni fileiksi, joista suurin osa pakkaseen jatkotoimenpiteitä odottamaan. Liha oli niin kiinteää sekä niin hienon näköistä ja väristä, että leikkasin siitä pienen palasen tuoreena käytettäväksi.

Nypin pihdeillä lihasruodot irti ja siivutin leikkaamani palasen seitinohuiksi siivuiksi. Särkikalana toutain on tosiaan melko ruotoinen, mutta isosta fileestä lähtee tuoreenakin ruodot helpohkosti irti. Tein siivuista limegraavia elämäni ensimmäistä kertaa. Koska kyseessä oli myös ensimmäinen puuhasteluni toutaimen kanssa, ei lopputulos ollut aivan ennustettava.

Olin sen verran epävarma tuotoksesta, että kun maistelun aika koitti, en sallinut ruokapöytään edes toista blogistia, sillä pelkäsin aiheuttavani pahemman luokan särkikalatrauman. Laitoin ohuen kerroksen siivuja jälkiuunileivän päälle ja aloitin maistelun. Ensimmäinen ja toinen haukku kuluivat odotellessa milloin se ”särjen” maku tyrkkää kitalaessa. Ei tyrkännyt, eikä tyrkännyt kolmannellakaan. Vasta sitten pääsin irti puolustusasemasta ja aloin toden teolla maistella. Kalahan oli hyvää. Kalahan oli erinomaista! Uskalsin avata keittiön oven ja kutsua puolisonkin syömään. Kala maistui sen verran hyvin myös hänelle, että hyvin pian harmittelimme, etten sitten graavannut enempää toutainta.

Suosittelen lämpimästi toutainta ainakin graavattavaksi. Uskaltaisin väittää tätä jopa yhdeksi herkullisimmista graavikaloista, mitä olen syönyt. Kalan raikkaus oli ihan toista maata kuin kalatiskillä uinuneiden kasvatuskalojen. Huolellinen verestys lienee tämänkin särkikalan kohdalla tarpeen, jotta maku olisi parhaimmillaan. Jossain vaiheessa valmistamme pakkaseen jääneestä osasta myös lämmintä ruokaa, joten lisää toutainta on tulossa.

 

graavitoutain_iso

 

Toutainceviche:

  • 250 g ohueksi siivutettua ja ruodotonta toutainfilettä
  • puolikkaan limen mehu
  • loraus oliiviöljyä
  • puolikas keskivahva chili
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa maun mukaan

Silppua chili ja valkosipuli. Sekoita aineksen keskenään. Jo muutaman tunnin graavaus riittää periaatteessa, mutta itse lisäsin limeä ja suolaa aluksi varovasti, joten lisäillessä niitä graavausaika piteni yli 12 tuntiin. Suolan ja oliiviöljyn määristä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niitä kannattaa laittaa maun mukaan. Suolaa hieman enemmän kuin paistettavalle fileelle, mutta selkeästi vähemmän kuin graavikalalle. Tarjoa jälkiuunileivän kera. Reseptiä voi tietenkin soveltaa käytännössä mihin tahansa kalaan kunhan muistaa sisävesikalojen lapamatoriskin.

Lisää kalajuttuja...

  • Graavilohi x3Graavilohi x3
  • Herkullinen siikacevicheHerkullinen siikaceviche
  • Uusia makuja joulupöytään: kylmäsavusilakkaUusia makuja joulupöytään: kylmäsavusilakka
  • Hunajainen rommigraaviHunajainen rommigraavi
  • Juhannuksen kalaherkutJuhannuksen kalaherkut
  • Kolmen (kahden) sortin joulusilakkaaKolmen (kahden) sortin joulusilakkaa

Tagit

  • toutain

Artikkelien selaus

Käärme kodissamme!?
Savukuharullat

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Luetuimmat tällä viikolla

  • Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat
  • Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Grillatut ahvenfileet foliossa
  • Fileinä paistettu kampela
  • Täydelliset ahvenhampurilaiset
  • Näin onnistut kalaostoksilla (ehkä) – OSA 1
  • Voissa paistetut silakat

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Sähkösavustin toimii sittenkin! Sähkösavustin toimii sittenkin!
  • Grillatut ahvenfileet foliossa Grillatut ahvenfileet foliossa

Viimeisimmät kommentit

  • Ralf: Savukalatahna silakoista
  • Maarit: Sekakalapihvit
  • Arja: Sekakalapihvit
  • Maarit: Fileinä paistettu kampela
  • Maarit: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2018. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.