Piipahdin perinteisellä kevätreissulla Hangossa ystävieni mökillä. Tarjolla oli taas totuttuun tapaan kalastuksen ja kalankäsittelyn lisäksi herkullista kalaruokaa ja pitkiksi venähtäneitä aterioita. Kieli pitkällä olin odottanut isännän tekemää cevicheä, joka on luultavasti herkullisinta raakakalaa mitä olen syönyt. Osasyynsä kokemukseen on varmasti miljöö ja tarjoiluasettelu, mutta myös ehdottoman tuore kala.
Olen tainnut vuosien aikana maistaa tällä mökillä ainakin siiasta, särjestä, ahvenesta ja hauesta tehtyä cevicheä, jotka kaikki ovat olleet herkullisia. Tällä kertaa saimme maisteltavaksi hetki sitten merestä pyydettyä siikaa.
Ceviche:
– tuoretta siikafilettä (myös moni muu kala käy)
– lime- tai sitruunamehua
– suolaa
– mietoa chiliä
– inkivääriä
– hieman punasipulia
– loraus oliiviöljyä
– valkopippuria
Paloittele fileet ohuiksi paloiksi ja silppua chili, punasipuli ja inkivääri. Sekoita ainekset keskenään, anna maustua korkeintaan kaksi tuntia viileässä ja aseta tarjolle. Resepti on vaihdellut aina kun olen tätä syönyt, joten ainesosien kanssa ei ole niin tarkkaa. Ikinä se ei ole pettänyt.