Heinäkuun lomaviikolla sattui meillä Viinijärvellä taas lähes jokavuotinen vahinko. Syvänteen kuhaverkoista ei tullut totuttuun tapaan kuhaa, mutta sen sijaan pulska siika. Tällaiseen yllätykseen emme tietenkään olleet varautuneet, joten jonkin aikaa sitä äimistelimme ennen kuin muistimme, että meidän on pidemmän aikaa pitänyt kokeilla grillattua kalaa. Mikä sopisikaan siihen paremmin kuin heinäkuinen siika!

Koska varautumisemme yllätysruokiin oli melko vaatimatonta, jouduimme tyytymään kaapista löytyviin tarvikkeisiin. Siika suomustettiin, perattiin, suolattiin ja pippuroitiin. Kalan vatsa täytettiin pienityllä valkosipulinkynnellä, tuoreella timjamilla ja sitruunaviipaleilla ja oliiviöljyllä.
Käytämme mökillä kaikenlaiseen ruoanlaittoon grillikotamme avotulta. Savustin alkajaisiksi avotulella savupöntöllisen ahvenia, jonka jälkeen annoin tulen hiipua hiillokseksi. Lisäsin hiilloksen sekaan jonkin verran grillihiiliä, jotta lämpötila pysyisi pidempään tasaisena. Sysäsin hiilloksen tulipesän reunoilla ja asetin kalan keskelle niin, ettei kalan alta tullut suoraa lämpöä.

Grillasin siikaa noin 15 minuuttia kummaltakin puolelta lisäten grillauksen yhteydessä hieman oliiviöljyä kalan päälle. Tarkoitus oli grillata kala hieman miedommassa lämpötilassa kuin kuvat antavat ymmärtää. Hieman käristyneestä ulkopinnasta huolimatta kala oli erittäin mehukasta ja herkullista. Tosin paksu selkäosa ei ottanut suolan lisäksi oikein mitään makua, kun taas kylkilihat olivat oikeinkin maustuneita. Kenties timjami oli turhan vahva yrtti niin miedon makuiselle kalalle.
Summa summarum: grillattu siika oli mielestäni ehdottomasti herkullinen ruoka, mutta kaipaisi pientä muuntelua mausteiden suhteen. Kokki kakkonen parjasi erityisen paljon timjamin käyttöä kalamausteena (mutta söi kuitenkin tarjotun ruuan erittäin hyvällä ja suurella ruokahalulla).