Haukea on taas kesällä tullut syötyä enemmän kuin talvisaikaan, kun saalista tulee usein muun kalastuksen sivutuotteena. Innostuin aiemmin kesällä tekemieni pullien herkullisuudesta siinä määrin, että tässä välissä valmistettujen paistihaukien jälkeen halusin taas kokeilla pyöryköiden kokkailua. Tällä kertaa halusin sentään hieman enemmän makua tillin ja ruohosipulin lisäksi, joten kaivoin vähän itämaista makua mukaan.
Haukipyöryköiden ainekset:
– kilo haukifileetä
– 1 chili
– 2 – 3 valkosipulin kynttä
– inkivääriä
– 1 kevätsipuli
– 2 dl kookoskermaa
– puolikkaan sitruunan mehu
– 1 nippu tuoretta korianteria
– soijakastiketta
– 2 kananmunaa
Jauha haukifileet lihamyllyllä tasaiseksi massaksi ja sekoita loput ainekset mukaan. Pyörittele jauhoissa (meillä gluteeniton korppujauho, mutta vehnäjauho, maissijauho yms. käyvät myös) ja paista runsaassa seesamöljyssä. Tarjoa esimerkiksi riisin kera. Terveysintoilijat tarjotkoon myös maukkaan salaatin ohessa. Me tyydyimme yhteen paistettuun porkkanaan riisin seassa.
Kuten etukäteen hieman pelkäsin koostavan ainesosan puuttuessa, taikina jäi vähän turhan löysäksi. Vaan eipä hätää, ei tarvittu kuin reilu rouhaisu korppujauhoa sekaan, niin jopa taas pysyivät pallerot koossa. Maku oli oikein hyvä ja raikas, eikä ollut tietoakaan, että fileet olivat käväisseet pakkasessa. Silti minulle jäi lievästi pettynyt olo, sillä edelliset kermaiset haukipullat olivat olleet niin kertakaikkisen erinomaisia. Oliko kyseessä sitten pilviin kohonneet odotukset, monen päällekkäisen maun ristiriita vai eläinrasvan puute? No, mene ja tiedä. Ehkä korianteria oli muihin mausteisiin nähden liikaa, koska se selvästi maistui läpi. Toisaalta vastapäätä istuneen toisen ruokailijan mielestä juuri korianteri kruunasi aterian. Keskiarvoksi siis vähintäänkin kiitettävä ja varmasti jatkojalostukseen!