Keittiön pöydällä pötkötti tänään useampikin kurkku kauppareissun tuliaisina. Kurkku maksoi alle euron kilo jopa tuolla meidän hintatietoisessa lähikaupassamme, joten pitihän sitä ostaa jo ihan siitä ilosta että näinkin halvalla sai. Tämän päivän ruokamissiona oli käyttää pois loput pakkaseen unohtuneista jättikatkaravuista, joten nämä kaksi jaloa raaka-ainetta olikin näissä olosuhteissa kätevää ympätä yhteen.
Paistettu kurkku kuulostaa vähän omituiselta ja ei välttämättä järin houkuttelevalta. Kurkun ominaisuuksia miettiessä ensimmäisenä tulee ensimmäisenä mieleen raikkaus (vai vetisyys?) ja paistaminen.. noh.. se jo ajatuksen tasollakin muuttaa kurkun olemuksen hiukan vähemmän raikkaaksi.
Tuskin olisikaan mieleeni pälkähtänyt ruveta kurkkua paistelemaan, ellei lempiruokaani lapsena olisi ollut ”kurkkukana”, wokki kanasta ja kurkusta, jota äitini silloin tällöin kokkaili, ja joka nousi alkuhämmennyksen jälkeen ruokapöydän suursuosikiksi etenkin meidän lasten keskuudessa.
Vaikka mikään ei tietenkään voita kultaisia lapsuusmuistoja etenkään ruokapuolella, niin onnistuin kyllä tavoittamaan jotain tuosta klassikkoruoan hengestä, vaikka proteiininlähde oli ruoassa eri ja reseptikin hatusta vedetty. Ja ihan raikasta se kurkku on paistettunakin, kun vaan terästää sen riittävällä määrällä inkivääriä.
Valmistin siis päivällisen tähän tapaan:
Ainekset
300g (jätti)katkarapuja
2,5 kurkkua
kevätsipuli/purjoa
2-3cm pätkä inkivääriä
chiliä
valkosipulia
kalakastiketta
soijakastiketta
(sherryä, jos on!)
sokeria
maissijauhoja (tai perunajauhoja)
öljyä
Pilkoin kurkut paloiksi, poistin siemenet vetisyyden vähentämiseksi.
Kurkut voisi olla hyvä myös suolalla itkettää, jos malttaisi. (tämäkin siis vetisyyden vähentämiseksi)
Pyörittelin sulatetut (raa’at) jättikatkaravut sörsselissä, jossa oli soijaa, kalakastiketta, sokeria, hiukan perunajauhoja ja pippuria.
Pilkoin valmiiksi hyvän pätkän inkivääriä, valkosipulinkynnen (tähän ruokaan sopisi isompikin satsi valkosipulia – itselle ei vaan tahdo upota), chiliä ja kevätsipulin.
Paistoin ravut ensin seesamiöljyssä nopeasti pinnalta rapeiksi ja laitoin syrjään. Sitten kuullotin hetken mausteita ja heitin hetken päästä niiden sekaan kurkut. Lisäsin soijaa, kalakastiketta, sokeria ja cashewpähkinöitä. Kun kurkut vaikuttivat valmiilta, lisäsin myös ravut sekaan kypsymään loppuun.