• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Muuta murkinaa  /  14.7.2015

Kurkkua ja rapuja

Kirjoitti: Maarit

Keittiön pöydällä pötkötti tänään useampikin kurkku kauppareissun tuliaisina. Kurkku maksoi alle euron kilo jopa tuolla meidän hintatietoisessa lähikaupassamme, joten pitihän sitä ostaa jo ihan siitä ilosta että näinkin halvalla sai. Tämän päivän ruokamissiona oli käyttää pois loput pakkaseen unohtuneista jättikatkaravuista, joten nämä kaksi jaloa raaka-ainetta olikin näissä olosuhteissa kätevää ympätä yhteen.

Paistettu kurkku kuulostaa vähän omituiselta ja ei välttämättä järin houkuttelevalta. Kurkun ominaisuuksia miettiessä ensimmäisenä tulee ensimmäisenä mieleen raikkaus (vai vetisyys?) ja paistaminen.. noh.. se jo ajatuksen tasollakin muuttaa kurkun olemuksen hiukan vähemmän raikkaaksi.

Tuskin olisikaan mieleeni pälkähtänyt ruveta kurkkua paistelemaan, ellei lempiruokaani lapsena olisi ollut ”kurkkukana”, wokki kanasta ja kurkusta, jota äitini silloin tällöin kokkaili, ja joka nousi alkuhämmennyksen jälkeen ruokapöydän suursuosikiksi etenkin meidän lasten keskuudessa.

Vaikka mikään ei tietenkään voita kultaisia lapsuusmuistoja etenkään ruokapuolella, niin onnistuin kyllä tavoittamaan jotain tuosta klassikkoruoan hengestä, vaikka proteiininlähde oli ruoassa eri ja reseptikin hatusta vedetty. Ja ihan raikasta se kurkku on paistettunakin, kun vaan terästää sen riittävällä määrällä inkivääriä.

Valmistin siis päivällisen tähän tapaan:

Ainekset

300g (jätti)katkarapuja

2,5 kurkkua

kevätsipuli/purjoa

2-3cm pätkä inkivääriä

chiliä

valkosipulia

kalakastiketta

soijakastiketta

(sherryä, jos on!)

sokeria

maissijauhoja (tai perunajauhoja)

öljyä

 

Pilkoin kurkut paloiksi, poistin siemenet vetisyyden vähentämiseksi.

Kurkut voisi olla hyvä myös suolalla itkettää, jos malttaisi. (tämäkin siis vetisyyden vähentämiseksi)

Pyörittelin sulatetut (raa’at) jättikatkaravut sörsselissä, jossa oli soijaa, kalakastiketta, sokeria, hiukan perunajauhoja ja pippuria.

Pilkoin valmiiksi hyvän pätkän inkivääriä, valkosipulinkynnen (tähän ruokaan sopisi isompikin satsi valkosipulia – itselle ei vaan tahdo upota), chiliä ja kevätsipulin.

Paistoin ravut ensin seesamiöljyssä nopeasti pinnalta rapeiksi ja laitoin syrjään. Sitten kuullotin hetken mausteita ja heitin hetken päästä niiden sekaan kurkut. Lisäsin soijaa, kalakastiketta, sokeria ja cashewpähkinöitä. Kun kurkut vaikuttivat valmiilta, lisäsin myös ravut sekaan kypsymään loppuun.

kurkkuajarapua1

 

Lisää kalajuttuja...

  • SavukalamakupalaSavukalamakupala
  • Rapuja ja avokadoaRapuja ja avokadoa
  • Perinteinen mademuhennosPerinteinen mademuhennos
  • Käärme kodissamme!?Käärme kodissamme!?
  • ValtaistuinpeliValtaistuinpeli
  • JämälohispagettiJämälohispagetti

Tagit

  • epäkala

Artikkelien selaus

Valkosipulia ja kuusenkerkkää
Inkivääri-kookoshaukipullat

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.