Satuin saamaan käsiini useita eräpäivää lähestyviä tilapioita. En ollut koskaan ainakaan tietoisesti maistanut tällaista kalaa, joten päätin hyödyntää tilaisuuden. Pohdiskellessani mitä kaloista tekisin, vinkkasi Egyptistä kotoisin oleva kalanleikkaajatuttavani äitinsä tilapia-reseptin, joka vaikutti mielenkiintoiselta ja kokeilun arvoiselta. Reseptin sain suullisena, joten kaikkien ainesosien suhteita en välttämättä muistanut oikein.
Tässä resepti sellaisena kuin sen itse tein:
4 tilapiaa (yksi per ruokailija)
Marinadi:
– 2 sitruunaa (puristettuna)
– 3 kynttä valkosipulia
– 1 chili
– 2 paprikaa
– 2 rkl viinietikkaa
– garam masala-mausteseosta
– mustapippuria
– suolaa
Lisäksi paistamiseen ruokaöljyä ja gluteenitonta korppujauhoa (vehnäjauhoa muistaakseni suositeltiin).
Suomusta ensin tilapiat ja leikkaa niiltä evät ja pää poikki sekä viillä molempiin kylkiin muutama poikittaisviilto. Murskaa valkosipuli, hienonna chili ja pilko paprika ja sekoita kaikki marinadin ainesosat keskenään. Lisää tilapiat marinadiin ja anna olla jääkaapissa yön yli. Paista yön yli marinoidut ja vehnäjauhoissa pyöritellyt kalat runsaassa öljyssä kuumalla pannulla. Tarjoa välittömästi raikkaan salaatin ja vaikkapa riisin kera.
Kokeilimme reseptiä pariin otteeseen, koska ensimmäisellä yrittämällä marinoin ainoastaan pari tuntia, jolloin maku ei ollut ehtinyt kunnolla tarttua. Toisella kerralla marinointi ja maustaminen onnistuivat nappiin ja tuloksena oli todella herkullisen tuoksuinen, makuinen ja näköinen ateria. Nahka oli paistunut ihanan rapeaksi, mutta toisaalta sisältä kala oli mehukas ja raikas. Ainoa pieni miinus tuli itse tilapiasta. Kala ei tosiaan ollut ihan tuoreimmasta päästä; runsasrasvainen kala oli jo miedosti härskin makuista, mutta muutenkin maku oli melko mitäänsanomaton. Tästä syystä resepti toisaalta sopinee makunsa puolesta vaatimattomammille kaloille, kun maku tulee pääasiassa mausteista.
Valmistimme vastaavan aterian vielä kerran käyttäen raaka-aineena tällä kertaa särkifileitä, jotka eivät olleet ehtineet kärsiä liian pitkästä säilytysajasta. Todella herkullisia! Nahan olin vain valitettavasti fileointivaiheessa särjistä poistanut, vaikka tilapian maukkain osa oli nimenomaan rapea nahka. Tästä lähtien alan suosia suomustettua kalaa nahattoman fileen sijaan.
Viimeisimmät kommentit