• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Mökkiruokaa  /  27.10.2015

Marinoidut särjet halsterissa

Kirjoitti: Lauri

halsterisarjet2

Viinijärven tummempi puoli ei ole suuressakaan muikkujärven maineessa. Siksi olinkin yllättynyt kun perkaamani hauen vatsasta löytyi lukuisia vastasyötyjä, kudullaan olleita muikkuja. Ahneuksissani ja innostuksissani kävin laskemassa sattumanvaraisen silmäkoon muikkuverkot hauen pyyntipaikalle, läheisen karikon kupeeseen.

Joko silmäkoko petti tai verkot olivat liian syvässä, koska muikkusaalis jäi kohtuullisen vaatimattomaksi. Niitä kyllä tuli joo – mutta vain noin kymmenesosa särkien lukumäärästä. Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen, sillä edellisestä särkiateriasta alkoikin olla jo aikaa. Verestin, suomustin ja perkasin särjet päättömiksi ja huuhtelin ne huolella.

Olimme särkisaalista varten jo katsoneet reseptin valmiiksi Jaana Vetikon, Kari Nybergin ja Veikko Rinteen Kesämökin kalaherkut –kirjasta. Kirja on siitä erinomainen, että siinä on perusteellisia käsittelyohjeita ja reseptejä myös vähemmän arvostetuille kalalajeille. Mukailimme kirjan reseptiä ”Käristetyt cajunsärjet”, mutta livuimme hieman harhapoluille osin maustekaapin rajallisuuden ja osin silloisten mielenliikkeiden mukaan.

 

Marinoidut halsterisärjet

  • kasa perattuja ja suomustettuja pikkusärkiä (meillä mukaan menivät harvat muikutkin)
  • noin desilitra rypsiöljyä
  • suolaa maun mukaan
  • kuivattuja yrttejä (kaapista löytyi oreganoa ja timjamia)
  • kuivattua chiliä
  • tacomaustetta
  • mustapippuria
  • ripaus sokeria
  • muutama kynsi valkosipulia (murskattuna tai viipaleina)
  • limen mehu

Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua muutama tunti ja korvenna kalat kuumalla hiilloksella halsterissa. Tarjosimme särjet hätäisesti kyhätyn, mutta herkullisen salsan kanssa:

 

Avokadosalsa

  • muutama tomaatti pilkottuna
  • 1 avokado pilkottuna
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • mustapippuria
  • 1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • puolen limen mehu
  • periaatteessa pilkottua korianteria

 

Apukokin kommentti: Halsterisärjet maistuivat hyvin myös minulle, vaikka edelleenkin vasta rakentelen rutiinia särjen syömiseen. Tähän ruokaan särki solahti hyvin paitsi kokonsa, myös makunsa ansiosta. Voimakas maustaminen sopii särjelle hyvin, kuten näköjään myös reipas hiillostaminen. Huomaamattani pistelin suurimman osan särjistä parempiin suihin…
halsterisarjet1

halsterisarjet3

halsterisarjet4jpg

Lisää kalajuttuja...

  • OnkikalavartaatOnkikalavartaat
  • Särkeä egyptiläisittäinSärkeä egyptiläisittäin
  • Frittisärjet ja piri piri -kastikeFrittisärjet ja piri piri -kastike
  • SärkiherkkuSärkiherkku
  • Suikaleina paistettu lahnaSuikaleina paistettu lahna
  • SekakalapihvitSekakalapihvit

Tagit

  • roskakala
  • särki

Artikkelien selaus

Paistettu syyshauki ja tartarkastike
Kreikkalainen uunikala

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.