”Ihana arki!”, julistaa joka ikinen itseään kunnioittava naistenlehti elo-syyskuussa. Syksyn edetessä se arki kyllä tuntuu aika monessa kohtaa vähemmän ihanalta, ja näin marraskuun pimeydessä meinaa arki-iltoina suorastaan hymy hyytyä. Tässäkö se päivä taas oli? Kello 18 väsyttää niin, että olisi ihan valmis pötkähtämään yöunille, ja ikkunan takana pimeys on niin paksua, että siitä voisi veistellä siivuja leivän päälle.
Kaikki kunnia niille, jotka ehtivät näiden alati lyhenevien päivien puitteissa hoitaa töiden ja muiden arkivelvoitteiden lisäksi hoitaa ja ruokkia vielä lapsetkin. En voi kuin ihailla sitä tarmoa, jolla isit ja äidit saavat perheensä hilattua täysissä sielun ja ruumiin voimissa halki näiden harmaiden syyskuukausien.
Minulla on itselläni vain häilyvä aavistus siitä, mitä kaikkea lapsiperheen arki-iltoihin täytyy saada mahtumaan, mutta yhden varman asian tiedän: ruuanlaitto. Se osuus on minullekin tuttu, sillä meillä laitetaan kahden aikuisen taloudessa todennäköisesti suunnilleen saman verran ruokaa kuin kuusihenkisessä lapsiperheessä.
Talvisin ei hotsita käyttää paljoa aikaa ruuanlaittoon, kun aikaa on muutenkin niin vähän. Silti tekee mieli jatkuvasti syödä tuhtia ja lämmintä ruokaa. Tälle on ilmeisesti joku ystävällinen tutkija laatinut tieteellisen selityksenkin, lohduttamaan niitä, jotka syksyllä huolissaan vilkuilevat leviävää vyötärönseutuaan. Syksyllä syödään varastoon, karua talvea varten.. Vararasva lämmittää sitten kevättalven pilkkireissuilla mukavasti. (Jos sinne asti selvitään)
Tämä pitkähkö esipuhe valmistelee erään arki-illan tavanomaista ruokalajia, joka ei ole mitenkään erityinen, muuten kuin ehkä siksi, että se on syysruokaa parhaasta päästä: tuhdin täyteläistä ja helppoa valmistaa.
Vihreä savulohikiusaus
- savulohta
- parsakaali
- 2 pss pakastepinaattia
- 200 g salaattijuustoa
- perunaa ja sipulia (tai 750g perunasipulisekoitusta)
- 2 prk ruokakermaa
1. Paista sipuli, pinaatti ja parsakaali pannulla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
2. Laita ainekset vuokaan kerroksittain ja valuta kerma päälle.
3. Paista 200 asteessa vajaa tunti ja anna vetäytyä hetki paistamisen jälkeen.
4. Syö niin että napa paukkuu.