Jatketaan hassunhauskojen makutestien sarjaa! Tänään maisteluvuorossa olivat graavilohet, joita tein makupalaksi jo tässä vähän ennen joulua kun en millään jaksanut enää odottaa. Graavilohi on minulle jouluruoista se kaikkein suurin lemppari. Tai eihän se oikeastaan edes ole mikään jouluruoka vaan maistuu yhtä lailla juhannuksena, pääsiäisenä, synttäreillä, nimppareilla tai milloin ikinä sitä tuleekaan tehtyä.
En olekaan ollut vähään aikaan graavausvuorossa. Kun eräältä toiselta perheenjäseneltä se sujuu niin näppärästi, suorastaan käden käänteessä, niin sitten ehkä tulee välillä helposti annettua ymmärtää, että voisitkos sinä nyt tästä tämän hoidella kun niin taitava olet… jne. Ja sitten voinkin itse keskittyä syömiseen.
Nyt oli kuitenkin tuolla perheen armoitetulla kalangraavaajalla sen verran muita kiireitä, että lohimötkö jäi minun vastuulle. Hiukan oli tekemistä valtaisan filepalan kanssa, kun ei meillä kertakaikkiaan ole tiloja tahi välineitä sellaisen käsittelyyn. Pistin lohen valmiiksi siivuiksi ja graavasin sen sellaisena.
Tein graavia kolmeen eri purkkiin. Makuvaihtoehdot olivat:
1. Perinteinen, eli tillillä ja valkopippurilla maustettu
2. Vähemmän perinteinen, eli kuusenkerkkäsiirapilla (ja tillillä ja valkopippurilla) maustettu
3. Inkivääri-chili
Päivän jälkeen suoritettiin välimaistaminen ja lisättiin kaikkiin suolaa. Tässä vaiheessa yksikään kolmesta vaihtoehdosta ei tarjoillut mitään erityisen hyviä makuelämyksiä, ehkä jopa päin vastoin.
Parin päivän jälkeen oli sitten varsinaisen testikierroksen vuoro. Tässä vaiheessa kalat olivatkin muuttaneet vallan makuaan ja olivat kaikki aivan hyviä. Yllättäen suosikiksi nousi ensimmäistä kertaa tehty inkivääri-chili. Maut olivat muhevoituneet ja sekoittuneet, ja lopputulos oli todella maukas, olematta kuitenkaan liian mausteinen tai tulinen.
Myös kuusenkerkkägraavi ilahdutti. Siirappi ei maistunut lainkaan läpi, mutta lohen olemus oli todella pehmeä ja maku täyteläinen, mutta ei tunkkainen.
Hännänhuipuksi jäi perinteinen graavi, jossa siinäkään ei varsinaisesti ollut mitään vikaa (jos nyt ei kehumistakaan). Syömättä ei jää sekään!
Silakoiden kaveriksi paistamani tattarinäkkäri ei oikein toiminut lohen kanssa, joten tein uuden pellillisen näkkäriä, tällä kertaa maissijauhoista. Tämä versio sopi lohen kanssa loistavasti.