Höristelin tänään korviani kun kuulin radiossa puhuttavan kalaruoasta. Iltapäiväohjelmassa turistiin Suomen kansallisruoka -äänestyksestä, joka järjestetään osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Äänestys on nyt edennyt sellaiseen vaiheeseen, että yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan niin kutsutun asiantuntijaraadin valitsemien finalistien joukosta.
Kahdentoista finalistin joukkoon on raivannut tiensä kolme kalaruokaa: kalakeitto, graavikala ja paistetut muikut/silakat. Määrällisesti kalaruoat ovat siis saaneet kohtalaisen hyvän edustuksen.
Radiossa haastateltu raadin edustaja (valitettavasti hänen nimensä meni minulla ohi) esitteli niitä ominaisuuksia, joita “kansallisruoaksi” kruunattavalta vaaditaan: ruokaa oikeasti syödään mielellään suomalaisissa kotitalouksissa ja sitä myös tarjotaan ylpeänä ulkomaisille vieraille. Lisäksi raaka-aineiden pitäisi olla kotimaisia.
Radiojuontaja äimisteli sitä, miten suomalaisten mielenkiinto paistettua kalaa kohtaan on romahtanut – se on mennyt “pois muodista”. Tällä hän ilmeisesti tarkoitti kotimaista villinä kasvanutta kalaa, sillä yleisesti ottaenhan Suomessa syödään paljon kalaa, mutta suuri osa siitä vain on ulkomaista, enimmäkseen norjalaista lohta. Luken tilaston mukaan välillä 1999-2014 kalan kulutus näyttäisi jopa nousseen, mutta samaan aikaan kotimaisen kalan osuus on pienentynyt niin absoluuttisesti kuin suhteellisestikin.
Nykyinen Norjan lohen hinnannousu on epäilemättä lisännyt kotimaisen kalan kysyntää, mutta sen todennäköisin korvaaja on kirjolohi. Kansallisruokien top12 -listalle päätyneistä kaloista niin kalakeitto kuin graavikalakin syntyvät nykyään varmasti useimmiten (kirjo)lohesta. Tässä mielessä kolmesta kalaruokaehdokkaasta Kalablogin suosikki on ehdottomasti paistetut muikut/silakat, vaikka annammekin protestiäänen siitä syystä, että nämä kaksi tyystin eri makuista kalaa on niputettu yhdeksi ruokalajiksi.
Radiojuontaja ihmetteli, miksi esimerkiksi sellainen herkku kuin paistettu ahven ei ole päässyt listalle. Kalablogi yhtyy hänen jaloihin mietteisiinsä. Ahven on paitsi suomen yleisin, myös monen mielestä parhaimman makuinen kala. Sitä saa pilkkimällä, onkimalla, virvelöimällä, katiskalla, verkolla ja ilahduttavan usein jopa kalatiskiltä. Ahvenen käsittely kokonaisesta kalasta paistinpannulle on myös vaivatonta eikä ruotoja ole nimeksikään esimerkiksi särkikaloihin verrattuna.
Ahventa on helppoa valmistaa ruuaksi, koska se ei oikeastaan kaipaa muuta kuin voita, suolaa ja kenties pippuria. Sen voi paistaa fileinä tai kokonaisena, nyljettynä tai suomustettuna, leivittämättä tai leivitettynä, muurikalla tai paistinpannulla, ja aina se on hyvää. Siitä toki voi tehdä muitakin ruokia, mutta ainakin me olemme tulleet siihen tulokseen, että ahven pääsee parhaiten oikeuksiinsa tuoreena paistettuna.
Kalablogi siis äänestää listan ulkopuolelta paistettua ahventa ja uusia perunoita. Mitä mieltä lukijat ovat?
Ehkäpä se hieman-liian-tulinen-ahven olis nykyaikaisempi ehdokas?
Ansiokasta pohdiskelua! Kiinnostaa kuulla, nostaako Kalablogi paistetut ahvenet & uudet perunat kokonaiskilpailun ykköseksi vai pelkästään kalaruokien?
Vaikka finalistit kilpailevat hieman eri sarjoissa, niin kyllä Kalablogin täytyy kannattaa kotimaista kalaa Suomen kansallisruoaksi.