• Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista
Kalaruokaa ja reseptejä, Uuniruoat  /  2.3.2017

Muikkulasagne

Kirjoitti: Lauri

Harrastelijakalastajan muikunpyyntikausi kestää tyypillisesti kesästä loppusyksyyn. Talvikaudella on tyydyttävä muiden kalojen pureskeluun – ellei sitten hyödynnä kalatiskien tarjontaa. Reippaat nuottamiehet pitävät talvella huolen, että rahvas saa himoitsemaansa muikkua huokeaan hintaan. Muikun kilohinta on kotimaisista kaloista alhaisimpia, ja yleisistä myytävistä kaloista ainoastaan silakka lienee samalla tasolla. Perattu muikku ei sekään ole kovin hintavaa ja on suoraan paketista käyttökelpoista tavaraa.

Muikun säilyvyys ei ole kauhean hyvä. Muikkua ei isojen kalojen tapaan verestetä, joten lihaan jäänyt veri entisestään lyhentää säilytysaikaa. Muikun pitäisi päätyä mahdollisimman pian pannulle pyynnin jälkeen, joten muikun kohdalla saa olla erityisen tarkkaavainen käyttöpäivien suhteen. Monissa kaupoissa muikkua säilytetään kylmäkaapeissa, vaikka ehdottomasti paras säilytyspaikka olisi kalatiskin jäissä. Tuoreutensa menettänyt ja hieman liian lämpimässä säilytetty muikku on kaukana siitä herkusta mitä se parhaimmillaan on.

Mitä se parhaimmillaan sitten on? Mikään ei maistu suussani yhtä hyvältä kuin jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten syödyt muikut lapsuuden Posion maisemissa. Iltanuotiolla muurikassa paistetut muikut, nuottaretken jälkeen perkaajille tarjoiltu rantakala, retkieväänä mukana olleet savumuikut, aamupalalla pureskellut suolamuikut…

Ehkä muikku on minulle enemmän nostalgiaruokaa eikä maistu kaupungissa niin hyvältä kuin maalla, mutta tietyin väliajoin muikkuhimo kasvaa niin suureksi, että sitä on pakko saada. Edellisellä muikkuaterialla halusin vähän kokeilla vaihtelua paistettuihin muikkuihin (ei, sähköliedellä tehty rantakala, kaupan muikuista suolatut suolamuikut ja sähkösavustetu muikut eivät kertakaikkiaan toimi), ja tein muikuista lasagnen:

Muikkulasagne:

  • lasagnelevyjä
  • 2 sipulia
  • 2 pkt pakastepinaattia
  • muutama kynsi valkosipulia
  • puoli kiloa perattuja muikkuja
  • loraus limemehua
  • 1 dl juustoraastetta pinnalle
  • oliiviöljyä
  • tuoretta oreganoa
  • suolaa

Juustokastike

  • Nokare voita
  • muutama rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • valkopippuria
  • muskottipähkinää
  • vajaa litra maitoa
  • 2 dl juustoraastetta

Kuumenna voi pannulla. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja pyörittele niitä voissa. Lisää joukkoon maito ja mausteen. Anna kiehahtaa ja lisää juustoraaste. Hauduta kastiketta hetki. Kuullota sipuli, valkosipuli ja pinaatti oliiviöljyssä. Sekoita peratut muikut, suola ja silputtu basilika joukkoon. Lado lasagnevuokaan vuorotellen kerroksittain muikkupinaattiseosta, lasagnelevyjä ja juustokastiketta. Jätä päällimäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes lasagne on rapea pinnalta, mutta mehevä sisältä.

Se täytyy sanoa näin loppukaneettina, että muikku ei ole ehkä se kaikkein monipuolisin ruokakalamme. Muikkulasagne sopii sarjaan “kannatti kokeilla”, mutta jatkossa kuitenkin lasagneen luultavasti päätyy aivan muita täytteitä, ja muikut paistamme pannulla kuten tähänkin saakka.

 

 

Lisää kalajuttuja...

  • Sähkönmakuiset muikutSähkönmakuiset muikut
  • Voissa paistetut muikutVoissa paistetut muikut
  • Haukea tomaattikastikkeessaHaukea tomaattikastikkeessa
  • Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)Tomaattinen haukivuoka (haukinen pizzavuoka)
  • Sadonkorjuun kalaSadonkorjuun kala
  • Homburgin haukiHomburgin hauki

Tagit

  • muikku

Artikkelien selaus

Syökää silakkaa!
Parhaat pannuahvenet

Jätä kommentti, ehdotus, kysymys tai vastaus: Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tervetuloa Kalablogiin

Kirjoittajat harrastavat epätrendikästä catch&eat -kalastusta, yrittävät tehdä ruokaa liian pienessä keittiössä ja opettelevat vielä kameran käyttöä.

Olisi mukavaa, jos jättäisit kommentin vieraillessasi blogissa. Meihin saa yhteyden myös sähköpostitse:
posti ät kalablogi.fi

Kategoriat

  • Kalankäsittelyohjeita (4)
  • Kalaruokaa ja reseptejä (104)
    • Graavit ja muut epäkypsät (8)
    • Kauhukeittiö (4)
    • Keitot (5)
    • Mökkiruokaa (23)
    • Muuta murkinaa (13)
    • Pannulla paistellut (17)
    • Pullat ja pihvit (6)
    • Salaatit (2)
    • Uuniruoat (21)
    • Valmisruokaa (1)
  • Sekalaisia kalajuttuja (13)
    • Kaloja ja kalastusta (9)
    • Muuta mutinaa (4)

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Linkit

WWF Kalaopas

Tämän viikon luetuimmat

  • Parhaat pannuahvenet Parhaat pannuahvenet
  • Voissa paistetut pannusiiat Voissa paistetut pannusiiat
  • Voissa paistetut silakat Voissa paistetut silakat
  • Kokonaisena grillattu kuha Kokonaisena grillattu kuha

Viimeisimmät kommentit

  • jukka helsingistä: Haukivartaat II
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • J-P Uitto: Helpot herkut savulohesta
  • Leppis: Homburgin hauki
  • Antti: Homburgin hauki

Valikko

  • Etusivu
  • Ruoka
  • Muut jutut
  • Lempireseptit
  • Blogista

Avainsanat

  • ahven
  • ajankohtaista
  • ankerias
  • epäkala
  • grilli
  • hauki
  • joulu
  • juhannus
  • kalablogin erikoiset
  • kampela
  • kesäherkkuja kalasta
  • kuha
  • kuore
  • kylmät kastikkeet
  • lahna
  • lohi
  • made
  • muikku
  • mustatäplätokko
  • mäti
  • mökillä
  • omavaraisuus
  • pasuri
  • roskakala
  • salaatti
  • salakka
  • savukala
  • savulohi
  • sienet
  • siika
  • silakka
  • silli
  • suutari
  • särki
  • säyne
  • talvikalastus
  • toutain
  • turska
  • valkosipuli
  • vartaat
  • vieraslaji

Arkistot

Tämä sivu käyttää evästeitä. Lisätietoa evästeistä.
Kalablogi 2015-2023. Kuvien ja tekstien kopioiminen on kielletty.